Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

Cvetne zvezde zimi: azaleje

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Pupoljci azaleje treba da budu sasvim zreli, tako da se vidi koje je boje cvet. Pročitajte i ostale odgovore na najčešća pitanja u vezi s negom jedne od najomiljenijih sobnih biljaka...

Izvor: Foto: Shutterstock

Roze, crvene, bele ili višebojne, punih ili jednostavnih, krupnih ili sitnih cvetova, azaleje predstavljaju neverovatan cvetni spektar. Evo glavnih neodumica vezanih za njihovo uzgajane:

Na šta se obraća pažnja prilikom kupovine azaleja?

Author: Picasa Software:GIMP 2.6.4
Izvor: Foto: Shutterstock

Pupoljci moraju da budu sasvim zreli, oko 80 procenata pupoljaka već bi trebalo da pokazuje koje je boje cvet. Zdrave biljke imaju zeleno lišće. Ako su listovi svetli i izbledeli, dižite ruke od tog primerka.

Kako se pravilno neguju azaleje?

Potrebno im je mnogo vode, busen ne sme nikada da bude sasvim suv. Najbolje je da biljke budu u polusenci ili senci. Biće dovoljno da ih zalivate svaki drugi dan.

Šta se radi kada biljka precveta?

Precvetale cvetove trebalo bi pažljivo da odlomite ili odsečete makazama. Od sredine maja azalejama prija svež vazduh na otvorenom, pa je najbolje da saksiju iznesete u baštu. Pre prvih mrazeva trebalo bi saksiju ponovo uneti u kuću, na hladno i svetlo mesto. U tople prostorije treba je preseliti tek kada pupoljci počnu da pokazuju boju cveta.

Važno: Ne sme da ima direktan kontakt sa zagrejanim vazduhom!

Šta je naročito kod azaleja?

Različite sorte rastu različito: od kompaktnih stonih azaleja, preko stablašica, do onih piramidalnog oblika. Pod budnim okom Zemlja nikada ne sme da se isuši. Znak za alarm: opušteni cvetovi! Uvek prospite suvišnu vodu iz tacne ili ukrasne saksije.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...