Ukrasni žbun je obavezan detalj u svakoj bašti uz kuću. Bilo da raste kao solista bilo u šarenim mešovitim živicama ili kao atraktivna pozadina za leju s perenama, žbunje bašti daje strukturu i formira trajnu osnovu. Praćeno je bujnim cvetovima, dekorativnim plodovima ili upadljivim jesenjim bojama lišća. Tek kada mala biljka izraste u veliki žbun, postavlja se pitanje pravilnog orezivanja.

U potpunosti ili nikako? Potreba za orezivanjem razlikuje se od vrste do vrste. Ali nekoliko ukrasnih žbunova olakšaće vam posao: oni se neznatno orezuju ili im čak nije ni potrebno orezivanje. S druge strane, neke žbunove potrebno je kompletno skratiti do zemlje. Uz pretpostavku da je stanište optimalno, u ovom ukrasnom žbunju godinama ćete uživati – pa čak i kada nemate mnogo iskustva sa orezivanjem.

„Orezivanje? Ne, hvala!“ glasi moto kod žbunja koje je prirodnim oblikom rasta ili posebnim granjanjem dobilo prepoznatljiv oblik. Ovde se, na primer, ubrajaju sporo rastuće forme magnolije, cvetnog drena, somotske hortenzije ili hamamelisa. Radikalnim orezivanjem nepovratno bi se izgubila cvetna raskoš. Prilikom izbora staništa vodite računa o krajnjoj veličini biljke. Bilo bi šteta kada biste posle nekoliko godina morali da se latite testere.

Samo povremeno kod jorgovana, udike, japanske dunje i ukrasne kruškice potrebno je uzeti makaze u ruke. I oni deluju atraktivnije što se manje naruši njihov prirodan oblik. Da vremenom ne bi oslabili i ogoleli, u razmaku od nekoliko godina uklanjaju se samo stare i izumrle grane kao i one koje su suviše blizu.

Kod mnogih ukrasnih žbunova koji cvetaju na leto ili u jesen, neophodna je radikalno orezivanje. U ove kandidate ubrajaju se, na primer, letnji jorgovan, bradati cvet, plava rutvica, kao i medunike koje cvetaju leti. Njihovi cvetovi otvaraju se na mladim granama koje izniknu na proleće. Da bi se podstaklo formiranje novih cvetova i sprečilo ogoljavanje biljke, ukrasne žbunove treba skratiti sve do zemlje.

Na sledećoj strani pročitajte kako se orezuju evonimus, medunike koje cvetaju leti, forzicije, kariopteris...

PageBreak


Na grani bi trebalo da ostanu još jedan ili dva pupoljka. Vodite računa i o tome da poštedite mlade izdanke koji su iznikli iz zemlje, jer se na njima formiraju cvetovi. Radikalne mere dobro su došle ukoliko žbunje godinama nije negovano, pa je ogolelo ili nema lep oblik. Tako jorgovan, leska, kerija, deucija ili berberis ponovo izniknu čak i posle radikalnog orezivanja. Evo još nekoliko kratkih saveta za konkretne biljke.

  • Kuriku (Euonymus) ne treba ni često ni mnogo orezivati. Skraćuju se samo stare i predugačke grane.
  • Medunike koje cvetaju leti, kao patuljasta suručica (Spiraea japonica), vole radikalnije orezivanje. U kasnu zimu grane treba odseći tik iznad zemlje.
  • Forzicije (Forsythia) su izuzetno otporne. One će ponovo izniknuti posle radikalnog orezivanja.
  • Kod bradatog cveta ili kariopterisa (Caryopteris) ne treba mnogo razmišljati: ova letnja cvetnica skraćuje se u proleće na nekoliko centimetara.
  • Udika (Viburnum) može uspešno da raste i bez orezivanja. Povremeno možete ukloniti starije grane.
  • Već u januaru hamamelis (Hamamelis) otvara cvetove. Omogućite ovom otpornom žbunu da slobodno raste.
  • Od aprila do maja mnoštvo sjajnih cvetova krasi grane japanske dunje (Chaenomeles). Odlično podnosi orezivanje, ali lepo izgleda i kada je prirodna.