Karakteristike

Poreklo: Sredozemlje
Rast: bujne cvetne sveće na kratkim stabljikama
Visina: 15–30 cm
List: kopljast, zašiljen
Cveta: april–maj
Cvet: u gustim grozdastim cvastima, bele, žute, roze, plave, ljubičaste i boje kajsije

Osobenosti: jak miris

Sadnja

Najbolje vreme za sadnju je krajem septembra i početkom oktobra: zasadite na dubini 11–17 cm i na rastojanju 15– 20 cm. U predelima s blagom klimom moguća je i kasnija sadnja. Prilikom kupovine obratite pažnju ne to da nijedna lukovica nije preparirana za predsadnju (vidi dole).

Stanište i nega

Biljke slatkastog mirisa traže toplo i zaštićeno stanište na direktnom suncu. Ukoliko je zemlja bogata hranljivim materijama i propusna, moći ćete dugo da se radujete cvetovima. Važno je i da biljke zalivate obilno tokom rasta.

Lukovice

Zumbuli se mogu naterati da procvetaju i usred zime. Postupak je jednostavan, uz specijalne čaše. Sipajte vodu, iznad stavite lukovicu (da nije u dodiru s vodom!) i prekrijte papirom. Ostavite na tamnom i hladnom mestu. Ako se formira dosta korenčića, čašu premestite na svetlije i toplije mesto. Ubrzo će se pojaviti i vršni izdanci.

Savet:

- Praznine koje se pojave između zumbula možete popuniti spomenkom, krasuljkom ili jagorčevinom.
- Ako zumbul stoji u sobi, trebalo bi da ga noću u vreme cvetanja dr ži te na hladnom. To će pro dužiti rok cvetanja. Odsecajte precvetale cvasti!