Fascinantnog izgleda i opojnog mirisa, ovaj očaravajući cvet osvaja veličanstvenom kombinacijom boja: snežnobela, limun-žuta i malo narandžaste čine nezaboravnim narcis koji je nazvan po britanskom državniku ser Vinstonu Čerčilu, piše Lepa & Srećna.

Ovaj dupli narcis cveta u aprilu i maju na sunčanim i delimično senovitim mestima. 

Ne zahteva mnogo nege i daje više cvetova po stabljici. Dobro podnosi zimu a niske temperature pomažu formiranje pupoljka. Odgovara im osunčana strana na kojoj ima senke tokom letnjih popodnevnih vrućina. Neophodno je zalivanje tokom jeseni za optimalan razvoj korena pre smrzavanja tla u hladnim regionima. 

PROČITAJTE JOŠ: 10 najlepših aranžmana sa narcisima

Ne treba ga zalivati preterano tokom letnjih meseci. Narcisi neće preživeti u vlažnom zemljištu posebno tokom zime. Izbegavajte niske, polegnute terene gde se sliva voda ili topi sneg. Posadite lukovice u lakom zemljištu na tri puta većoj dubini od njihove visine. Prilikom sadnje imajte na umu da će se cvetovi okretati u pravcu Sunca. Pri sadnji ne treba odvajati manju od veće lukovice.

Najoptimalnije je obaviti đubrenje u jesen kad se razvija koren. Sledeće najbolje vreme za đubrenje je u rano proleće. Malo štetočina napada narcis jer su mu lukovice i listovi otrovni za većinu insekata i životinja.

Ako primetite vertikalne pruge na listovima, iskopajte i bacite lukovicu jer je možda zaražena virusom. Ako ih sadite na travnjaku, nemojte da kosite dok lišće lukovice ne požuti. Izbegavajte sadnju ispod zimzelenog drveća i na područjima sa velikim korenjem blizu površine. Dobro ih je saditi u kombinaciji sa zumbulima.

PROČITAJTE JOŠ: Kako uzgajati lukovice u stanu: evo kako da gajite narcise kao sobnu biljku

Za mnoge baštovane, narcis je jedan od prvih vesnika proleća i sigurno će vam ulepšavati životni prostor i privlačiti zadivljene poglede.

Pripremila: Tanja Glušac

Izvor: Lepa & Srećna