Jesen bez hrizantema je kao lasta bez proleća. Patuljaste, klasične, u saksiji, žardinjeri ili u leji, vašu okolinu obojiće u razne boje, od bele i žute, preko ružičaste i crvene - do svetloljubičaste. Postoje i dvobojni kultivari i oni sa šatiranim cvetovima. 

Hrizantema, ili jesenja ruža kako je još zovu u našim krajevima, žbunasta je biljka koja cveta tokom poznog leta i tokom jeseni. Da biste joj produžili vreme cvetanja redovno uklanjajte precvetale cvetove, a tokom zimskih meseci biljke koje su napolju nagrnite slojem malča i slamom kako biste ih zaštitili od velikih mrazeva koje ne podnose. 

PROČITAJTE JOŠ: Šta znači vaša hrizantema: legenda kaže da donosi dugovečnost svome baštovanu

I primerke u saksijama i one u leji postavite na osunčano mesto, redovno ih zalivajte, svakodnevno ukoliko je moguće.

Na proleće, kada prođe period cvetanja, vrhove izdanaka skratite kako bi hrizantema zadržala lep i žbunast oblik. S proleća joj dajte dodatnu snagu đubrivom bogatim azotom, a kasnije sa većom količinom kalijuma. 

PROČITAJTE JOŠ: Ružičaste hrizanteme za toplu jesen

I svakako bi trebalo da imate bar jednu hrizantemu u svom domu ili vrtu. Jer, po japanskom verovanju, hrizantema je simbol moći, obilja i sreće. U Zemlji izlazećeg sunca ona je nacionalni cvet, simbol sunca, odnosno carske porodice. Uživajte i vi u prelepim hrizantemama u našoj galeriji.

Tekst: Dragana Gojković 

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

LepaiSrecna Patuljaste, klasične, u saksiji, žardinjeri ili u leji, hrizanteme ulepšavaju našu jesen i zaslužuju da se dobro staramo o njima! Evo saveta za negu...