Uz dosta svetla i vazduha adenijum može lepo da raste i u kući.

Raste sporo, a cvet podseća na lijander, pa izgled može da zavara. Adenijum je egzotičan, a najpopularnije vrste su obesum, arabikum i sokotranum.

Kada su mali, najlepši su u kombinaciji sa kaktusima, a kao velike biljke - sami u plitkoj saksiji.

VIŠE: Egzotični dodir za vašu baštu: kako da uzgajate ananas u saksiji

To je sukulentna biljka i potrebna mu je drenirajuća zemlja, pa je najbolje uzeti plastičnu saksiju sa nekoliko otvora. Zadržavanje vode kod korena može da bude kobno. Malom adenijumu treba dublja, a velikom plića saksija.

Lako se presađuje i to treba uvek raditi u proleće. Ukoliko je korenje ispunilo celu saksiju, bolje ga je svakodnevno zalivati nego presaditi kada nije pravi trenutak.

Iako je pustinjska biljka, leti ga treba svakodnevno zalivati, jer malo vode usporava rast. Uvek se zaliva ujutru. Neophodna mu je svetlost, a bez četiri-pet sati dnevno, neće cvetati. Ipak, ne podnosi letnje žege i može da izgori.

Kada od marta do septembra počne da cveta, poželjna je prihrana koja ne sme da se sipa u suvu, već samo vlažnu zemlju.

Ko želi biljku grmolikog izgleda mora da ga orezuje kidanjem mladica. Time se, međutim, odlaže cvetanje, pa vlasnik mora da odluči šta mu donosi veću radost: cvet ili izgled.

Adenijum se razmnožava reznicama (ali neće imati debeli kodeks, što je najveća draž ove biljke) ili kalemljenjem.

Kada mu lišće požuti i naglo otpadne, znači da ulazi u fazu mirovanja, kao i kaktusi. Tada može da se odnese u hladnu i mračnu prostoriju i zaboravi do proleća. Ukoliko ga napadnu insekti - znajte da insekticide ne podnosi.

Izvor: Novosti

LepaiSrecna Adenijum je ćudljiva biljka, koja u pustinji raste bez ikakve nege, dok u kućnim uslovima traži ljubav vlasnika. Čudna, drugačija i različita - ova biljka se ističe među ostalim cvećem...