Neupadljivi moljac i njegove gladne gusenice briga su skoro svakog vlasnika šimšira orezanog loptasto, piramidalno ili u obliku žive ograde. Uvozom sadnica šimšira iz Azije u Evropu su donete i štetočine.

Mnogi hobi-baštovani potpuno su se predali pred invazijom gusenica i razmišljaju čak da se odreknu šimšira. Doduše, postoji alternativa, ali stvarna zamena šimšira u pojedinim baštenskim stilovima ne može se baš tako lako pronaći.

Vrsta ileksa (Ilex crenata) takođe dobro podnosi orezivanje, ali je znatno osetljiviji na mraz, potrebno mu je humusno zemljište i, ako se uzgaja u saksiji, mora se često zalivati.

Redovan lov na gusenice moguć je samo kod manjih pojedinačnih primeraka šimšira. Za tretiranje cele žive ograde ili celih soliternih biljaka stručnjaci preporučuju hemijske i sintetičke proizvode. Pčelari i zaštitnici životne sredine s pravom ukazuju na to da preparati (Thiacloprid i Acetamiprid) ne mogu da se koriste u vreme letenja divljih i medonosnih pčela. Osim toga, nije razjašnjeno ni da li oni utiču na mrave i crvenoperke.

Pouzdan i ekološki način borbe sa ovom štetočinom omogućuju preparati na bazi Bacillus-thuringiensis (npr. Dipel, XenTari). Bacillus, koji nije štetan za ljude, ptice i korisne insekte uništava mlade gusenice već za nekoliko dana. Vodite računa o uputstvu za upotrebu. Biosprejevi od prirodnih ekstrakata indijskog drveta ne utiču na apetit gusenica, efekat je ipak sporiji i manje selektivan. Iako se često preporučuje uklanjanje štetocina aparatom pod pritiskom, izbegavajte ga jer ćete na taj nacin uništiti i korisne insekte.

Pogledajte u galeriji slika kako se se šimširov moljac razvija od proleća do kasne jeseni...

LepaiSrecna Šta činiti kada gusenice šimširovog moljca, zaposednu vaše omiljeno žbunje i potpuno ga ogole? Nemojte odmah uzeti neki hemijski preparat, jer se i ekološkim metodama možete uspešno izboriti s larvama i leptirima…