Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Atraktivna heba i za saksiju i za leju

Raskošan cvet hebe ukrasiće svaki vrt svojom otmenom, egzotičnom lepotom i to u vreme kad ostale cvetnice polako posustaju. Kod vrsta sa sitnim lišćem u prvom planu je dekorativan, zimzeleni žbunić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U rodu žbunaste veronike (Hebe) ima dosta vrsta. Zasigurno je najinteresantnija vrsta koja cveta na jesen (Hebe x andersonii). Njene cvasti u obliku sveća bordo ili ljubičaste boje pojavljuju se od avgusta, upravo u onom periodu kada većina biljaka u saksijama prestaje da cveta. Zimzeleni žbun visine do 60 cm doduše nije otporan na hladnoću, ali neki stepen ispod nule podnosi bez problema.

Ako temperatura na duži period padne ispod nultog podeoka, biljku premestite na svetlo mesto gde je temperatura od 5 do 10°C. Znatno otporniji su varijeteti sa sitnim listovima (npr. Hebe buchananii, Hebe vernicosa). Oni obrazuju gust tepih visine od 10 do 30 cm. Cvetovi im nisu baš upečatljivi, ali su zato vrste sa sitnim lišćem raznovrsne i u leji su otporne na mraz. Nešto su osetljivije ako se posade u saksiju ili žardinjeru. Zato im pronađite mesto gde će biti zaštićene od vetra i direktnog zimskog sunca.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije