Posle više od pet decenija nakon što je nastao, lala „Banjaluka“ zvanično je posađena i u svom gradu, a u aprilu 2018. godine procvetala je u Parku Petar Kočić.

Iako se ova vrsta lala prodaje na holandskom tržištu, a ima ga čak i u Americi, u Banjaluci malo ko zna da postoji. Lala na kojoj se prelivaju crvena i žuta boja, ne nosi slučajno ime grada na Vrbasu.

Kako su ispričali banjalučki cvećari, sve je počelo još 1974. godine, kada je tim banjalučkog „Cvećara“, pod rukovodstvom Petra Đurića, kombinacijom dve sorte napravio ovu vrstu.

PROČITAJTE JOŠ: 7 najlepših lala za vašu baštu

– Moj otac i njegov tim je tada ukrštanjem dve boje sorte apeldorn, crvene i žute, napravio ovaj tulipan koji je proizvodio za holandsku firmu. Nisu ni slutili da će taj cvet biti uzgajan u Holandiji za evropsko i svetsko tržište i da će zahvaljujući „Cvećaru“ dobiti ime po našem gradu – kaže Jelena Đukić, ćerka ovog banjalučkog cvećara.

Jelena se, nasledivši ljubav prema ovom poslu od oca, i danas bavi cvećem u svojoj cvećari.

Kaže da su joj u holandskom Muzeju lala potvrdila da je ova vrsta i te kako poznata u celom svetu i da ime nosi po gradu na Vrbasu.

Uz to što je Gradska uprava vratila Banjaluci njen tulipan, vraća se i, nekada u regionu čuvena, manifestacija posvećena cveću.

– Uz pomoć naših saradnika sredinom maja biće održan Festival cveća, koga se svi Banjalučani dobro sećaju. Pripreme su u toku, a već imamo zainteresovane izlagače, kako sa naših prostora, tako i iz inostranstva – rekao je načelnik Odeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Festival je najavljen za 17. 18. i 19. maj, a u život je vraćen zahvaljujući inicijativi „EuroBlica“ i Odeljenja za komunale poslove Gradske uprave.

PROČITAJTE JOŠ: Najlepši vrtovi sveta: Minter, bašta koju krase hiljade lala

Generacije Banjalučana pamte nekadašnje Izložbe cveća koje su okupljale proizvođače i goste iz cele Evrope, a izložbu su zajedno sa Banjalučanima postavljali stručnjaci iz Holandije.

Izložba se održavala u Domu kulture, današnjem Banskom dvoru, a kasnije u Galeriji, danas Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske.

– Sećam da su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka porodice dolazile i uživale u novim sortama i trendovima kada je cveće u pitanju. Svi su sa uživanjem birali cveća za svoje bašte i balkone, svakako je to bio jedan lep događaj i drago mi je što se neko setio da ga oživi – rekla je Banjalučanka Marija, koja se raduje najavljenom festivalu posvećenom cveću.ž

Kliknite OVDE da pogledate slike ove divne sorte lala u galeriji!

Tekst: Tanja Vukomanović

Izvor: Blic

LepaiSrecna U holandskom Muzeju lala kažu da je lala 'BANJA LUKA' poznata i tražena u celom svetu!