Da li želite da vaš dom ulepša prava jelka za novogodišnje praznike, a živite u malom stanu? Predstavljamo vam slatko rešenje koje će ispuniti vaše želje, a to je mini jelka ili Picea glauca!

Osim što je savršena dekoracija za vaš dom, mini jelka je idealna jer sa nje ne opadaju iglice, pa nećete morati da čistite dodatan nered tokom praznika. Ono što najviše raduje baštovane širom sveta jeste to što ova jelka može da se posadi u bašti i da traje godinama, piše Lisa

A photo posted by @hippirottasikuriina on Dec 9, 2015 at 1:18pm PST

Ceo Internet je poludeo za ovim slatkim jelkama, a ono što najviše oduševljava jeste to da svoju mini jelku možete negovati i posle praznika u svom domu ili je zasaditi u bašti.

PROČITAJTE JOŠ: Koji je po vašem ukusu: 3 najlepša stila za kićenje novogodišnje jelke (FOTO)

Ova biljka je jednostavna za negu, osim što ne toleriše prevelike vrućine. Postoje četiri podvrste ovog mini četinara, a to su Picea glauca Pixie, Picea Glauca Conica, Picea glauca Zuckerhut, Picea glauca Cecilia. One su sve patulajaste, jedina razlika je u gustini četine ili u nijansi zelene.

Ovu mini jelku možete kupiti u nekom od rasadnika i izabratio vrstu koja se vama najviše dopada. 

PROČITAJTE JOŠ: Šta vaša jelka otkriva o vama

You know it's Christmas when the Pageant's in town #christmastree #piceaglauca #bluespruce

A photo posted by The Flower Hutt (@theflowerhutt) on Nov 11, 2016 at 4:26pm PST

Kako bi svoju mini jelku pravilno negovali tokom praznika, potrudite se da je držite dalje od velikog izvora toplote, kao što je kamin ili radijator. Ako želite da sačuvate svoju jelku nakon praznika važno je da je ne držite u kući duže od jedne nedelje.


A photo posted by Sarka Nk (@sarka_nk) on Nov 26, 2016 at 1:03pm PST

Svoju mini jelku možete da okitite malim lampicama, kako je ne biste previše izlagali toploti ili malim ukrasima da je ne preopteretite. Ne zaboravite da zalijete mini jelku, ali ne previše. Potrudite se da zemljište uvek bude vlažno.

Kada prođu praznici, svoju jelku možete izneti na trem ili terasu, a potom je posaditi u bašti na mesto na kojem će imati dovoljno sunčeve svetlosti.

PROČITAJTE JOŠ: Koji je po vašem ukusu: 3 najlepša stila za kićenje novogodišnje jelke (FOTO)

A photo posted by Anastasiya (@akima_pilot) on Dec 26, 2015 at 12:44pm PST

Kako biste izbegli preveliko zalivanje, proverite pomoću lopatice ili neke druge manje baštenske alatke da li je zemljište oko 4 cm ispod površine vlažno. Ako je zemljište suvo onda je vašoj biljki potrebna voda.

Izvor: Lisa

LepaiSrecna Mini jelka koja je osvojila Internet može ukrasiti i vaš dom ili vašu baštu! Zavirite u carstvo prelepih mini jelki i otkrijte kako se ova biljka neguje posle praznika...