Kada se kaže Tajland, većina prvo pomisli na nestvarno lepe plaže, palme i tirkizno more na Puketu.

Ali Tajland ima još mnogo toga da ponudi ljubiteljima prirode. 

Više od 2.000 ljudi godišnje poseti najpoznatiju botaničku baštu na Tajlandu „Nong Nuč“, koja se nalazi na jugoistoku zemlje. 

Na tom prostoru su pedesetih godina rasla stabla manga, pomorandže i kokosa, a onda je zasađeno cveće i izgrađene su kolibe i kućice u tajlandskom stilu, bazen i restoran. „Nongnooch tropska bašta“ zvanično je otvorena 1980. godine i od tada se sve više razvija i ulepšava. Sastoji se od oko 30 bašta, među kojima su najlepše evropska i francuska uređena po uzoru na Versajske vrtove, zatim vrt sa orhidejama i bašta sa srcima. 

VIŠE: Od zapuštenog vrta do mediteranske oaze: ideje za uređenje gradske bašte

Ovo nije samo raj za ljubitelje prirode, već i umetnosti, jer su se vrhunski majstori potrudili da posetioce na svakom koraku ostave bez daha. Po uzoru na svetsko čudo staro 4.000 godina, Stounhendž, napravljen je impresivan vrt od kamenih gromada i žbunova geometrijskih oblika.

Posebno se ističe Brdo leptira, u kome brojne cvetne vrste formiraju prelepe leptire i svojim šarenilom predstavlja pravu poslasticu za oči. Ova oaza je i dom za najviše vrsta palmi, bonsaija i kaktusa. Pored prelepih vrtova, ovaj ogroman kompleks čine i vodopadi, brojne fontane i jezerca, a može se obići mini-busevima, biciklima i pedalinama u obliku labudova, dok je posebna atrakcija jahanje slonova. 

Ideja je bila i da se predstavi kulturno nasleđe Tajlanda, tako da je ponuda obogaćena i tradicionlanim tajlandskim plesom i plesom slonova. Posetiocima su na raspolaganju luksuzno opremljene sobe sa spa centrom i uslugom najpoznatije masaže, da bi vam boravak na Tajlandu bio kompletan.

Francuski vrt

Nakon jednog puta u inostranstvo, vlasnica zemlje Khun Nongnooch je bila impresionirana lepotom evropskih vrtova i želela je da nešto slično napravi kod kuće, da bi posetioci mogli da uživaju u razgledanju.

Kutak za decu

Najmlađi posetioci će uživati u zoološkom vrtu, baštama sa skulpturama životinja različitih vrsta, kao i topijarima – žbunovima orezanim u oblik životinja, gde dominira slon, kao zaštitni znak Tajlanda

Izložba na otvorenom

Jedan veliki kutak ovog prelepog vrta pretvoren je u umetnički paviljon sa impresivnim skulpturama od terakote.

Zavirite u ovu cvetnu oazi kroz našu FOTO-GLAERIJU!

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

LepaiSrecna Nong Nuč (Nong Nooch) bašta je remek-delo umetnika koji od žbunja i cveća kreiraju nestvarne oblike, a tu su i zoološki vrt, jezera i uživanje u plesu slonova...