Panoramski pogled sa visine na stare zgrade i dorćolske ulice, prijatni vetrić koji njiše usnule oleandre i sunčevi zraci rasuti svuda. 

Nije bajka već prava mala oaza u srcu Beograda. 

Anđelka Jovanović svoju pažnju i brigu nesebično poklanja biljkama na krovnoj terasi zgrade u kojoj živi. 

Kad se uselila u stan pre desetak godina, zatekla je neurednu i zapuštenu terasu i odmah dobila ideju da je oplemeni i napravi od nje mesto za uživanje i okupljanje porodice. Nakon postavljanja izolacije i popločavanja, ljubiteljka cveća je mogla da pusti mašti na volju i započne sa uređivanjem. Iz starog stana prenela je ružu koja i dalje očarava svojom lepotom i mirisom i starinsku rustičnu česmu pretvorenu u mini fontanu. Na pitanje koje cveće joj je najdraže, naša sagovornica odgovara da su to biljke koje je dobila od dece i unuka.

"Pošto mi je rođendan u aprilu, svima kažem da mi za poklon kupe saksijsko cveće. Volim japanski javor, pomorandžu, a posebno sam vezana za jelu koju sam pronašla na ulici. Među najdražim biljkama su mi i one koje sam uspela da izlečim i spasim od propadanja. Mnogo mi je žao kada nešto treba da isečem ili bacim, jer biljke su živo biće. Često i pričam sa njima, znam i da im zapretim da ću ih baciti, a one kao da se uplaše, pa počnu da napreduju", kaže Anđelka.

Naša sagovornica je dva puta osvajala prvo mesto, a dva puta drugo na konkursu za najlepšu terasu opštine Stari grad. Novac od nagrade potrošila je na kupovinu novih biljaka i ljupkih fenjerčića. Trenutno ima oko 200 saksija najrazličitijih biljaka-cvetnica, lozica, začina, drvenastih biljaka i žbunova. 

Posebnom šarmu i lepoti ovog skrivenog kutka doprinose bujne pufnaste hortenzije nežnih tonova, koje su se smestile u rustičnim saksijama od terakote.  Dah primorja verno dočarava mirisna pomorandža, kojoj društvo prave vinke i maslina iz Grčke, dok rascvetale bugenvilije i oleandri odišu vedrinom i razdraganošću.

VIŠE: Baštovanska ljubavna priča: kako se cvećem kaže "Volim te" (VIDEO)

Anđelki je potrebno oko sat i po vremena da sve zalije, očisti, ako treba i oprska. To je velika obaveza jer biljke traže pažnju. Malo čitajući magazin Moja lepa bašta, a malo kroz iskustvo i propalo i bačeno cveće, sama je otkrila kojim biljkama odgovara koje mesto, koje vole društvo, a koje da se baškare same. 

Najveće zadovoljstvo  joj je da ujutru na miru popije kafu, okružena cvećem i zelenilom.  Za više nema vremena pa često pomisli da je uložila toliki trud, a nema kad da u tome uživa. Ipak nije joj žao i poslednji dinar bi dala za cveće, a ne za cipele, sa osmehom priznaje naša sagovornica.

Savet: najveću glavobolju Anđelki zadaju bele leptiraste vaši koje se svake godine uporno vraćaju i napadaju njene biljke. 

Savet iz poljoprivredne apoteke, naša sagovornica prenosi i vama: u 5 l vode rastvorite 100 ml Galmin ulja, 5 ml Aktara, 2,5 ml Mospilana, 2,5 ml Prestig preparata i 5 ml bilo kog praškastog insekticida i isprskajte jednom u rano proleće. Još jedan neophodan uslov da bi cveće bilo lepo i  napredno je mnogo  ljubavi i pažnje, ističe naša vredna baštovanka.

Zavirite i u našu FOTO-GALERIJU!

Autor: Vanja Ostojić

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

LepaiSrecna Koliko ljubav prema cveću može biti jaka pokazuje primer Beograđanke Anđelke Jovanović, koja uživa u nezi biljaka i ne žali da potroši i poslednji dinar na njih...