UŽIVAJU NA SUNCU I CVETAJU PUNOM SNAGOM: 3 biljke koje najbolje uspevaju na sunčanoj terasi

Shutterstock

Koliko god da vam je terasa mala, pravo je bogatstvo ako je iskoristite na pravi način. Ako imate prostora da uredite kutak u kojem možete da popijete kafu, to je idealno.

Međutim, čak i ako ima mesta samo za nekoliko saksija, cveće i mirisne biljke će terasu pretvoriti u oazu prirode.

Ako je terasa na sunčanoj strani, veliki broj biljaka će uživati okupano svetlom. Omiljena je starinska kadifica, koja se lako gaji, a cveta tokom celog leta.

Nije potrebna velika veština da se odgaje iz semena, koje proklija već posle nekoliko dana u vlažnoj, peskovitoj zemlji. Izdanke presadite u mini saksije, a na stalno mesto u žardinjeri mogu da pređu kad puste po dva, tri lista.

Kadifica procveta oko osam nedelja posle setve. Uživaćete ako u ovaj posao uključite i dečicu, jer kadificu mogu da gaje i potpuni početnici.

Shutterstock  

Ukoliko ipak kupite već iznikli rasad kadifica, pripremite saksiju ili žardinjeru duboku oko 15 cm i napunite je rastresitom mešavinom zemlje i komposta. Planirajte da će kadifica da se raširi, pa ostavite dovoljno mesta između biljaka. Pospite malo malča preko zemlje, on će čuvati vlagu i sprečavati rast korova.

Nemojte dodavati đubrivo u zemlju dok ne precvetaju prvi cvetovi. U suprotnom, pojačaćete rast lista pa će cvetanje izostati.

Petunije su omiljeno cveće srpskih baštovana, cvetaju od ranog leta pa sve do prvih mrazeva. Slatkasti miris privlači leptire, ali i druge insekte. Za njih je potrebno barem pet do šest sunčanih sati dnevno.

Nisu zahtevne u pogledu kvaliteta zemlje, ali je važno da im obezbedite dobru drenažu. Prihranjivanje počinje sredinom jula, a tečno đubrivo valja dodavati jednom u dve nedelje. Ukoliko gajite sitne petunije koje se jako šire, možete da ih đubrite i jednom nedeljno.

Shutterstock  

Muškatle vole sunce, ali im prija da budu malo zaštićene od najjačeg podnevnog zračenja. Važno je i da imaju dovoljan protok vazduha, pa koliko god da ih volite, nemojte prepuniti žardinjere sadnicama.

Shutterstock  

Najveća greška pri gajenju muškatli je prečesto zalivanje. Neiskusni ljubitelji se zabrinu kad vide žuto lišće i opuštene cvetove, pa dodaju vodu umesto da prorede zalivanje. Dobro je ostaviti da se zemlja čak malo isuši, pa tek onda ponovo zaliti saksije.

Tekst: Lepa&Srećna