Karakteristike

Poreklo: Sredozemlje.
Rast: zimzelen drvenast žbun.
Visina: 50-150 cm.
List: sličan četini, kožast, dlakav.
Cvet: vodenoplave boje, nežnoljubičast.
Cvetanje: od marta do juna.
Osobenosti: od avgusta ruzmarin se ne prihranjuje niti orezuje.

Stanište i nega

Potrebno mu je sunčano stanište, zaštićeno od vetra. Odgovara mu vodopropusna peskovito-humusna zemlja. Od maja do jula prihranjivati ga jednom u mesec dana tečnim đubrivom, koje se dodaje vodi za zalivanje.

Prezimljavanje

U našoj zemlji ruzmarin može da prezimi napolju, osim u delovima sa izuzetno oštrom klimom. Da bi svi uživali u njegovoj lepoti, najbolje je da se uzgaja u saksijama. Ukoliko želite, biljku tokom leta možete da izvadite iz saksije i presadite u leju, pa da je pre prvih mrazeva ponovo presadite u saksiju i unesete u kuću (svetlo, hladno mesto ili podrum). Temperatura u zimskom staništu treba da iznosi najviše 10 °C. Ukoliko nemate vremena da se bavite presađivanjem, daberite neku otporniju sortu, npr. "Blue Winter"'.

U kuhinji

Jaka aroma ruzmarina najviše dolazi do izražaja s mesom svake vrste (svinjetina, piletina, jagnjetina). I paradajaz-sos i čorbe s povrćem znatno su ukusnije. Kuvajte cele grančice. Pošto je potrebno dosta godina da biljčica postane žbun, začin racionalno koristite.