Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad juka precveta

Debeli, kožasti listovi koji se zrakasto šire iz centralne stabljike glavni su ukras juke, ali i njen cvet beli, ezoteričan cvet privlači pažnju. Saznajte više o tome kako treba negovati ovu lepoticu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Da li juku, kad precveta, treba da isečem? Takodje me zanima nešto više o nezi ove biljke i da li je neki ozbiljan problem ako donji listovi požute.

Sandra, Pančevo

Precvetali cvet kod biljkaka je mrtav deo, koji treba da uklonite odmah da ne bi dodatno iznurivao biljku. Kad odsecate cvetove ili lišće, obavezno nosite rukavice jer su listovi juke oštri kao žilet.

Juka je uglavnom otporna biljka i ne pati od preteranih problema, insekata napasnika niti oboljenja uobičajenih za druge biljke. Zahteva svetlo mesto, mada može da toleriše i polusenku i odgovara joj umereno zalivanje. Ako na lišću vrhovi postaju žućkasti ili smeđi, najverovatnije je previše zalivate. Najbolje je da na dnu saksije stavite sloj šljunka debljine oko pet centimetara koji će obezbediti pravilno dreniranje zemlje. Biljku zalijte temeljno na 7 do 10 dana ili ako procenite da je površinski sloj suv do dubine od oko 2 do 3 centimetra.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije