"Kriške limuna", varijetet kalibrahoe, jedan je od najlepših hibrida ovog cveta. Njegove latice su boje limuna, a odvojene su belim tračicama, zbog čega žuti delovi dobijaju izgled krišaka limuna - duhovita slika zbog koje se ljubitelji uvek raduju kad procveta milion ovih žutih zvončića.

Kalibrahoa je biljka veoma slična petunijama, zbog čega ih mnogi ljubitelji cveća često mešaju.

Takođe, ovaj cvet laike može podsetiti na surfinije, ali se oni međusobno razlikuju po tome što što kalibrahoe imaju više cvetova.

Zbog svoje jednostavnosti i palete najrazličitih boja u kojima se ovaj ova biljka može pronaći, ona je idealan ukras ukoliko je vašem domu potreban nežan i suptilan ukras. Kalibrahoa se često može pronaći u obliku, danas izuzetno popularnih, cvetnih lopti u visećim korpama, što može biti odličan način da dekorišete trem. Uz to, ona ima veliki broj hibrida, pa je broj mogućnosti kombinovanja kalibrahoe beskrajan.

PROČITAJTE JOŠ: Upoznajte kalibrahou, najslađu dvojnicu petunije

Pri sađenju kalibrahoe, poželjno je malo je podrezati, za šta, ukoliko ne posedujete makaze za orezivanje, može poslužiti bilo koji par oštrih makaza. Ovaj postupak nije neophodan, ali može podstaći grananje, zbog čega će biljka izgledati bogatije i punije.

Preporučuje se njihovo uzgajanje u saksiji, jer prečesta i dugotrajna navlaženost korena može izazvati oboljnja korena biljke. Ukoliko ste kalibrahou zasadili u saksiji, postarajte se da ne zalivate biljku sve dok se zemlja pri vrhu posude ne osuši. Pravilno zalivanje je, naime, najvažnije za napredovanje ovog cveta.

Ipak, kalibrahoa se lako održava. Naravno, najbolje će napredovati ako se redovno đubri, ali treba biti obazriv – ova biljka je preosetljiva i na visoku i na nisku pH vrednost. Nemojte se, međutim, obeshrabriti ako vaša kalibrahoa deluje „umorno“, jer postoje jednostavni načini da ona ozdravi.

PROČITAJTE JOŠ:  NAJBOLJI SAVETI: Kako da negujete viseće petunije

Ako njeno lišće požuti, moguće je da nije redovno đubrena ili da pH vrednost zemlje nije odgovarajuća. Jednostavno počnite redovno da đubrite svoju biljku ili, u slučaju povišene ili snižene pH vrednosti, upotrebite helirano organsko gvožđe.

U galeriji možete pronaći očaravajuće žute cvetove kalibrahoe, otkriti kako se "kriške limuna" kombinuju s cvećem drugih boja i poželeti da i sami iskoristite naša uputstva i zasadite ovu ljupku biljku.

Tekst: Tamara Sorak

Izvor: Moja lepa bašta

LepaiSrecna Sitnije od surfinija ali zato sa mnogo više cvetova, kalibrahoe su idealne za cvetne lopte u visećim korpama. Pogledajte varijetet “kriške limuna”, zaljubićete se na prvi pogled!