Još pre nekoliko godina u većini bašta rasle su uglavnom lekovite i začinske biljke poput nane i otporne žalfije. U međuvremenu su se u rasadnicima i na pijacama svake godine pojavljivale nove vrste i sorte. A leti su posebno omiljene sveže, citrusne mirisne note.

Voćna žalfija potiče iz Srednje Amerike i od maja do oktobra dobro se oseća na osunčanim terasama, gde se u svakom trenutku može ubrati poneki listić. Zavisno od svog izbora, možete uživati u nepogrešivoj aromi zrelog ananasa, slatke kajsije i opore crne ribizle. Kod ananas-žalfije morate sačekati do oktobra na vatrenocrvene cvetove, ali ako je stavite na svetlo i hladno mesto gde je temperatura 5-10°C, možete im se diviti nekoliko nedelja. Na proleće radikalno orežite ovaj žbun koji može da dostigne 1,5 metar visine i presadite ga u nešto veću saksiju.

Suprotno od drugih vrsta aromatičnog bilja, ove   biljke se osećaju dobro u vlažnoj i hranljivoj zemlji, gde brzo obrazuju mnoštvo izdanaka s mekim listićima koji mirišu na citruse.

Sve vrste voćnih nana karakteristične su po izuzetno malom sadržaju mentola i jedva prepoznatljivom ukusu klasične nane. U njima preovlađuju druga eterična ulja, a postoje i mala odstupanja u strukturi. Brzo ćete osetiti miris jabuke, banane ili grejpfruta. Niskorastuće vrste, kao što je Mentha species koja miriše na zrele jagode, ne rastu previše gusto niti brzo, pa su idealne za sadnju u saksijama i balkonskim žardinjerama.  Na sledećoj strani pročitajte više o varijetetima bosiljka i razmnožavanju začinskog bilja.

PageBreak

I u rodu bosiljka, pored klasičnog mediteranskog, postoji sve više egzotičnih varijanti. Probajte vrste s mirisom citrusa, dopunite voćne note u letnjim receptima slatkastim bosiljkom, koji ima ukus anisa, i novom sortom meksičkog bosiljka, koji miriše na cimet.

Kao i kod klasične sorte „Genoveser“, i oni se seju u posudice za setvu, a seme se lako utisne u zemlju koja do klijanja treba da bude vlažna. Klijance presadite u pojedinačne saksije i čim biljčica obrazuje četiri lista, može se govoriti o jakoj i odrasloj biljci. Biljčice možete dalje da gajite i u saksiji, ali se začinsko bilje mnogo bolje razvija i raste u leji. 

Kao i klasičnu nanu, i sorte s voćnom aromom, na primer Mentha suaveolens s ukusom kolača od jabuke, možete da razmnožite reznicama ili deljenjem busena. Najbolji period za razmnožavanje je u martu/aprilu ili u septembru/oktobru. Tokom leta s biljke uzmite vrhove za razmnožavanje. Od vrha izdanka odsecite 10 cm, uklonite donje listove  pa izdanke zabodite u saksijice s vlažnom zemljom (po mogućstvu supstrat za začinsko bilje). Da se ne bi brzo prokorenila, zemlja mora da bude konstantno umereno vlažna, ali ne previše. Čim reznica dobro prokoreni supstrat, nanu presadite u leju. Pogledajte i izbor biljaka u galeriji slika.

LepaiSrecna Cvetići i listići slatkastog mirisa i ukusa nalik na ananas, pomorandžu, jagodu ili breskvu – izbor letnjeg začinskog bilja s voćnom aromom zaista je ogroman. Čak su i egzotične vrste lake za gajenje, mnoge uspevaju i u polusenci, a vrste koje vole toplotu bolje je da gajite u saksiji.