Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka koja dostiže visinu i od jednog metra. Ima uspravnu i razgranatu stabljiku i štitolike cvasti s jarkim, zlatnožutim cvetovima. Cveta od maja do avgusta, što umnogome zavisi od podneblja. Gospina trava je vrlo lekovita jer ima antibakterijska svojstva i zbog toga se koristi za lečenje mnogih boljki. Kao lek se koristi donja polovina biljke u cvetu (Hiperici herba), koja se prikuplja odsecanjem vršnih delova. Bere se u maju i junu, a potom se cveće suši u buketićima na promajnom mestu i u hladu.

Kantarion ima veoma bogat hemijski sastav. Sadrži etarsko ulje, flavonoide, tanine, gorke materije, smole i glikozide, a deluje kao adstrigens, antiseptik, sedativ, analgetik i diuretik.

Čaj od kantariona se koristi za lečenje grčeva u želucu i sluzavosti pluća, kod bubrežnih bolesti, zatim kod bolesti jetre, žuči, slezine, mokraćne bešike, hroničnog kašlja i astme. 

Najbolje rezultate pokazuje u lečenju gastritisa, čira na želucu i hemoroida. Spolja se upotrebljava protiv opekotina i za zarastanje rana i to u obliku ulja.  Takodje važan sastojak ove magične biljke je i hiperforin koji sprečava razgradnju serotonina, hormona koji je odgovoran za dobro raspoloženje i na taj način ublažava simptome depresije. Iz kantariona je izolovan i melatonin koji se luči tokom sna, tako da se primenjuje i kao uspešno sredstvo protiv nesanice. Na osnovu nekih istraživanja dokazano je da kantarion sprečava i razvoj malignih ćelija.

Čaj se priprema tako što se jedna supena kašika usitnjene osušene biljke prelije sa 200 ml ključale vode. Sud se poklopi i ostavi da odstoji 30 minuta. Posle toga se procedi i pije tri puta dnevno po jedna šolja. Čaj treba piti nezasladjen i po pravilu neposredno pre jela.