Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prolećno orezivanje – eliksir za ruže

Svaka sorta ruža ima svoja pravila uklanjanja nepoželjnih grana u koje nepotrebno odlazi snaga biljke, što istovremeno podstiče stvaranje novih cvetova svake godine. Pogledajte glavna uputstva za različite sorte ruža.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prolećno orezivanje deluje kao eliksir za podmlađivanje ruža. Postoji nekoliko osnovnih pravila za orezivanje:

1. Mera orezivanja: Slabi izdanci se temeljno skraćuju mnogo više nego jaki izdanci, pošto jaki nose glavninu cvetova.
2. Rez: se izvodi na 3 do 5 mm iznad okca koje je okrenuto ka spolja. Pravilan rez je ukošen nadole.
3. Alatke: Koristite baštenske makaze sa čistim, oštrim sečivima, jer se inače izdanci izgnječe, a rane ne zarastaju.
4. Otpaci od orezivanja: Pošto su ruže često napadnute različitim štetočinama, najbolje je skupiti orezane grane i baciti ih ili zapaliti.
5. Doterivanje: Pravilo za sve ruže je da se bolesne i isušene grane odsecaju sve dok ne ugledate sočnozelenu boju kore. Kasnije mogu da se prorede stare grane, a ako je neophodno orezuje se i glavno stablo ako odozdo počne da “ćelavi“.

Ruže penjačice

Kod ovih ruža cvetovi se obrazuju na bočnim granama prošlogodišnjih i starijih izbojaka. Bočni izdanci se godišnje skraćuju posle cvetanja, da bi se obrazovale nove grane. Glavni izdanci se pojavljuju i učvršćuju za nosač.

Male žbunaste ruže

Prvih godina treba ih prepustiti prirodnom rastu, s tim što se otklanjaju oštećene grane. Ako su izdanci suviše dugački, u svako doba se mogu skratiti. Kasnije se bočni izbojci skraćuju na 2/3 njihove dužine.

Ruže u leji

Ove ruže se svake godine orezuju. Preostale grane ostaju sa oko 20 do 30 cm dugačkim izdancima i sa 3 do 5 pupoljaka. Izdanke orezivati iznad okca.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije