Dobro negovan rasad paradajza odlikuje se čvrstim, kraćim stablom - dobro je da ima između šest i osam bočnih listova, dok koren treba da bude snažan i razvijen. S obzirom na to da paradajz ima dubok koren, zemljište valja adekvatno pripremiti, što znači dublju obradu - i do 40 centimetara - kao i dobro đubrenje.

Pre setve treba da obeležite redove, a idealno je da razmak između njih bude nešto manje od metar kako biste mogli da se kasnije krećete između stabala, a i da bi biljka mogla da se normalno razvija. Razdaljina između biljaka u jednom redu može biti oko pola metra.

POGLEDAJTE JOŠ (VIDEO) Da li vi verujete da se ovako može gajiti paradajz?

Najbolje vreme za sadnju paradajza je tokom prvih desetak dana maja. Ukoliko temperature ne izgledaju stabilne, a bojite se da ćete okasniti sa sadnjom, nemojte odlagati ovaj posao ali zaštitite biljke od potencijalnog mraza.

Rasad treba da bude spušten dovoljno duboko - čak i do prvih listova - jer će tako koren biti bezbedniji od eventualnih jačih padova temperature.

PROČITAJTE JOŠ: Nova strast za baštovane: crni paradajz je zdraviji od crvenog

Takođe, pazite da već pri samoj sadnji rasada postavite i kratko kolje (dovoljno je i samo petnaestak centimetara iznad zemlje) koje ćete kasnije zameniti nešto višim.

Ukoliko postavljanje potpore ostavite za kasnije, rizikujete da oštetite koren mladih biljaka.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta