Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razmnožite začinske biljke

Gajenje biljke iz semena je poseban doživljaj, a razmnožavanje deobom busena donosi naročit užitak. Međutim, razmnožavanje reznicama vodi vas na novi nivo baštovanskog umeća - pokušajte sa žalfijom, ruzmarinom i matičnjakom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Višegodišnje začinske biljke, kao što su ruzmarin, matičnjak ili žalfija, možete da razmnožite iz reznica, a pravo vreme je u julu. Ne očekujte da se baš svaki pelcer razvije, ali ako se ožili devedeset odsto njih, smatrajte to pravim uspehom.

S matične biljke odsecite mlade izdanke koji treba da su dugački oko 15 cm. Izaberite biljku u cvetu, onu koja vam deluje zdrava, snažna i spremna da dalje raste. Na takvoj biljci izaberite grančicu ili izdanak koji raste bočno, a ne one koje su u centru. Iz nekog razloga, čini se da bočni izdanci brže puštaju koren.

Uklonite donje listove i ukoso odsecite stabljiku, da biste poboljšali snabdevanje biljke vodom. Takođe, uklonite eventualne cvetove ili pupoljke. Vaš cilj je da ostavite dovoljno listova da bude moguća fotosinteza, ali da se svi napori biljke najpre koncentrišu na razvijanje korenovog sistema.

Reznice stavite u čašu s vodom i smestite na prozor. Potrudite se da biljkama bude stalno toplo, a kad se obrazuju žilice, zasadite ih u svežu zemlju.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije