Mahunarke su „superhrana" koja uključuje pasulj, sočivo, leblebiju i grašak. Neverovatno su zdrave, pristupačne, dobre za životnu sredinu i izuzetno ukusne. 

PROČITAJTE JOŠ: Prolećna sadnja jagoda: evo kako pripremiti zemljište i poboljšati ukus jagode

Tokom svog rasta troše manje energije i vode i proizvode manje štetnih gasova, a promena godišnjih doba daje im prirodnu zaštitu od insekata i bolesti. Kao izvor proteina mahunarke imaju najmanje štetan uticaj na čovekovu okolinu. Zasadi doprinose preko potrebnoj raznolikosti pri rotaciji useva, a pomažu i pri zaštiti i poboljšanju kvaliteta tla i izvora vode. 

Smatraju se „superhranom" jer je ovo sušeno povrće nutricionistička energetska bomba, prepuno je proteina, vlakana, vitamina, složenih ugljenih hidrata i minerala.  Bez glutena je i  sadrži tri puta više folne kiseline nego kupus. Studije pokazuju da sušene mahunarke pomažu u prevenciji i držanju pod kontrolom hroničnih bolesti kao što su koronarne bolesti i dijabetes. Pomažu u borbi protiv gojaznosti.

Ovim povodom je ambasada Kanade u Beogradu je održala prezentaciju i prijem.

Prezentacije o važnosti mahunarki u svakodnevnoj zdravoj ishrani održali su  dr sc. Eleonora Dupouy, saradnik za sigurnost hrane i zaštitu potrošača Regionalne kancelarije za Evropu i Centralnu Aziju FAO-a, prim. dr sc. med. Mirjana Gurinović, naučni savetnik Centra za izuzetne vrednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu i gospodin Erik de Franciosi, izvršni potpredsednik kanadske firme Agro-Haribec Inc.

Dr Gurinović je iznela mnoštvo javnosti ne tako poznatih podataka o hranljivim vrednostima mahunarki, a iz njene prezentacije prenosimo samo delić.

Izvor: Lisa/ Moja lepa bašta