Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Domaći kompost je nezamenljiv: evo kako da ga napravite

Dobro pripremljen domaći kompost obezbediće biljkama sve neophodne hranljive sastojke.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Domaći baštenski kompost lako se pravi i biljkama daje sve najvažnije hranljive sastojke. Situacija je drugačija sa đubrivom životinjskog ili sintetičkog porekla. Prirodni kompost ima visok sadržaj humusa koji zemlju čini plodnijom.

Recept je jednostavan: sakupite zelene otpatke, ostatke ubranih plodova i otpatke preostale posle čišćenja voća i povrća. Ostatke pripremljene, pržene hrane ne treba stavljati u kompost!

PROČITAJTE JOŠ: Čaj od komposta je recept za džinovski rast povrća (VIDEO)

Dok bakterije, gljivice, crvići i druga vredna živa bića ne pretvore sakupljen materijal u đubrivo čiji miris podseća na šumsku zemlju,  kod otvorenih posuda za kompost prođe oko 6-9 meseci.

PROČITAJTE JOŠ: Redovno mešajte kompost

Truljenje se odvija u više faza. Ovaj proces možete lako da kontrolišete kada su posude otvorene. Kod zatvorenih termokompostera ovaj uvid je otežan, npr. ako je kompost suviše suv ili vlažan i proces truljenja se  prekine. Ukoliko suv i vlažan zeleni otpad prvo pažljivo promešate i složite sloj po sloj, termokomposter neće biti potreban. Zahvaljujući višim temperaturama, biljni materijal brže truli i trebalo bi da sačekate najviše 3-4 meseca dok se ne iskoristi gotov zreo kompost iz donjih delova posude.

PROČITAJTE JOŠ: Najbolje mesto za kompost

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije