Prve lale otvaraju već u martu svoje cvetne pupoljke, dok poslednje cvetaju do kasnog maja, a u zavisnosti od vremenskih uslova, čak i do početka juna.

Veštim izborom lala tokom celog proleća možete da ostvarite najlepše kreacije u leji – kombinovanjem sorti ili sa ranocvetajućim perenama.

PROČITAJTE JOŠ: 7 najlepših lala za vašu baštu 

U ranoranioce se ubrajaju divlje lale kao što su Tulipa turkestanica, Tulipa bakeri i Tulipa humilis. Niske sorte više vole toplo, propusno zemljište, kroz koje voda relativno brzo otiče. Sunčana kamena bašta otuda je idealno mesto, jer tu mogu da ostanu godinama i da se rašire pomoću novih mladih lukovica.April je vreme ranocvetajućih lala, u koje se ubraja i poznata tamnoroze puna sorta „Peach Blossom”. Uskoro joj se priključuje i trijumf lala koja ima veće cvetove od ranocvetajućih sorti. Zajedničko im je da se među njima razlikuju rane, srednje rane i kasne sorte.

PROČITAJTE JOŠ: Vrt sa hiljadama lala

Tako se mogu isplanirati rafinirani cvetni prelazi: bilo bi lepo da se u leji napravi traka od lala koje će menjati boju iz nedelje u nedelju, od bele i roze do tamnoljubičaste!

PROČITAJTE JOŠ: 10 aranžmana sa lalama koji će vas oduševiti

Brojne kasnocvetajuce sorte, koje udarni nastup imaju u maju, karakterišu neobični cvetovi – bilo da su latice u fronclama kao kod Crispa lale, nabrane kao kod "papagaj" lala ili na zelene pruge kao kod Viridiflora grupa, za svačiji ukus nađe se nešto odgovarajuće.  Pogledajte i galeriju slika!

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

LepaiSrecna Prolećna bašta bez lala – jednostavno nezamislivo! Zahvaljujući mnoštvu sorti ima ih tokom celog proleća, a bogatstvo oblika cvetova daje im dodatnu draž. Kod Crispa lala na slici, latice izgledaju kao da su u fronclama.