Budite svesni da se voće i povrće može zagaditi crevnim virusima! Oni se prenose putem vode, zemljišta, stajnjaka, đubriva, opreme za berbu ili preko zaraženih osoba koje rukuju ovim proizvodima, posebno ako oni ne praktikuju odgovarajuću ličnu higijenu ruku. 

Ova opasnost se naročito odnosi na voće koje se pre konzumiranja ili tokom prerade ne pere kao što je to malina i kupina. 

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije zato upozorava proizvođače na važnost mera zaštite, a na svom Tviter profilu objavilo je krajem juna 2014. godine sledeća važna uputstva:

  • virusi ne izazivaju propadanje hrane i ne menjaju njen miris i ukus; 
  • samo nekoliko virusnih/zaraznih čestica (manje od 100) su potrebne da izazovu zarazu i da dovedu do bolesti; 
  • norovirus i virus hepatitisa A su veoma zarazni; 
  • širenje norovirusa i virusa hepatitisa A zagađenom hranom često dovodi do velikih epidemija; 
  • virusi mogu mesecima da opstanu u hrani ili u zemljištu, vodi ili na različitim površinama; 
  • većina virusa je otpornija od bakterija na hlađenje, zamrzavanje, sušenje, UV zračenje, toplotu, pritisak, dezinfekciju itd; 
  • zamrzavanje ili hlađenje „čuva“ viruse; 
  • većina hemijski dezinfekcionih sredstava koji se koriste u prehrambenoj industriji nije efikasna za norovirus i virus tradicionalna praksa pranja ruku može biti efikasnija u odnosu na korišćenje sanitarnih sredstava; 
  • kontrola se svodi na sprečavanje zagađenja; 
  • sprečavanje zagađenja se mora sprovoditi pre i u toku berbe. 

Na sledećoj strani pročitajte više o osnovnoj higijeni berača voća.

PageBreak

Ruke se obavezno moraju prati: pre početka rada i svaki put posle pauze.

Ako nosite rukavice, pre korišćenja rukavica ruke dobro i temeljno oprati čistom vodom i sapunom, a rukavice moraju uvek biti neoštećene i čiste. Ako se koriste rukavice za jednokratnu upotrebu one se bacaju kada se pocepaju, zaprljaju ili na neki drugi način zagade i zamenjuju se sa novim.

Sanitarni objekti, odnosno, toaleti moraju se nalaziti u blizini parcele, ali ne smeju biti u blizini izvora vode za navodnjavanje. Mora ih imati dovoljan broj, što znači 1 sanitarna prostorija na 10 osoba, posebno za muškarce, a posebno za žene; i moraju se održavati čistim. Naročito, moraju biti  snabdeveni toalet papirom. 

Na sledećoj strani pročitajte više o osnovnim pravilima u vezi sa zdravljem berača.

PageBreak

Posekotine i rane treba da budu pokrivene vodootpornim zavojem. 

Svaka osoba mora odmah da prijavi bolest ili simptome bolesti. Osobe koje imaju simptome proliva i povraćanja ili žutice ne smeju raditi. 

Osobe koje su imale proliv i povraćanje mogu da se vrate na posao nakon perioda bez simptoma proliva i povraćanja. 

Osobe koje su imali žuticu mogu se vrati na posao tek nakon nestanka žutice. 

ZAŠTO JE TO VAŽNO: Kada neko od osoblja ili članova porodice/domaćinstva ima simptome proliva i povraćanja ili žutice, ostali mogu postati zaraženi u tom trenutku i/ili prenositi infektivne viruse. U ovim specifičnim situacijama naročito je važno sprovoditi stroge mere higijene da bi se smanjio rizik od daljeg širenja bolesti.

Uzdržati se od ponašanja koje može dovesti do zagađenja, na primer: pušenja, pljuvanja, žvakanjae žvakaće gume, ili kijanje ili kašljanje preko nezaštićenog svežeg voća. 

Ne nositi nakit i ručne satove. 

Na sledećoj strani pročitajte kako čistiti opremu za berbu.

PageBreak

Pridržavajte se sledeće higijenske prakse: 

  • gajbice za berbu moraju da se lako čiste, dezinfikuju i održavaju; 
  • oštećene gajbice, koje ne mogu da se održavaju u higijenskom stanju, ne koristiti, odmah odbaciti; 
  • gajbice ne treba koristiti za druge namene, osim za branje; 
  • ako gajbice koristite za druge namene obavezno ih pre i nakon korišćenja temeljno očistiti/oprati i dezinfikovati. 

Kako treba transportovati obrano voće

Ako imate mogućnosti, koristite za transport ubranog voća samo transportno sredstvo koje je za to namenjeno. 

Ako transportno sredstvo koristite i u druge svrhe, pre transporta i posle transporta voća, morate ga temeljno očistiti/oprati, a po potrebi i dezinfikovati. 

Kako očisititi opremu za berbu i transportna sredstva

  • gajbice za berbu treba redovno čistiti/prati, a po potrebi i dezinfikovati; 
  • gajbice za berbu se prvo operu rastvorom deterdženta, zatim isperu čistom vodom i, po potrebi, dezinfikuju; 
  • čišćenje i dezinfekciju gajbica ne raditi na mestu gde može doći do spiranja i zagađenja voća, 
  • ako koristitite kartonske gajbice ili kutije za jednokratnu upotrebu ne koristite ih ponovo, bacite ih; 
  • temeljno očistiti/oprati transportno sredstvo, na isti način kao i gajbice, pre i posle korišćenja za prevoz ubranog voća; 
  • za dezinfekciju koristite dezinfekcionih sredstava koja se koriste u prehrambenoj industriji.