Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo 20. festival ruža Lipolista

U jednoj od prestonica srpskih ruža počinje veliki festival - sutra je izložba cveća i takmičenje u izradi aranžmana od ruža...

  Izvor: Foto: Profimedia

Dvadeseti festival "Ruže Lipolista" počeo je 19. juna 2014. godine u Šapcu podelom 1.000 ruža damama koje su se zatekle na ulicama, piše agencija Beta.

Manifestacija je posvećena tom cvetu i selu Lipolist, udaljenom 24 kilometra od Šapca, u kojem se proizvodi trećina srpskih sadnica ruža. Manifestacija će se sutra odvijati u selu Lipolist gde su u večernjim časovima predvidjene posete etno selu porodica Topalović i Marinković.

U subotu, 21. juna, održaće se izložba cveća, takmičenje u izradi aranžmana od ruža, kao i koncert Kulturno umetničkog društva "Abrašević" i vožnje fijakerom po rasadnicima.

Tradicionalni prsten prijateljstva biće uručen glumici Radi Djuričin.

Sadnice ruže proizvode se u Lipolistu na oko 30 hektara, a uzgaja ih 15 domaćinstava. Više od polovine proizvodnje sadnica izvozi se u Rusiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Italiju, Poljsku, Holandiju, a ukupna vrednost izvoza je oko 800.000 evra. Prema rečima jednog od najvećih uzgajivača Milana Marinkovića, za izvoz su ponovo moderne vrste ruža koje su nastale pre 15 godina.

"Trendovi se menjaju i kada su u pitanju ruže. Sada se najviše traže, zahvaljujući ruskom tržištu, višecvetnice, jarko crvene boje koje su nastale pre desetak godina", kazao je Marinković. On je dodao da proizvodjači sadnica ruža u Lipolistu nisu pretrpeli štete tokom poplavnog talasa.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije