Koju tajnu skrivaju graciozne žene poput Audrey Hepburn?

Bilo da se u ranim jutarnjim satima u večernjoj haljini šetala pustim ulicama Njujorka, bilo da se vozila na vespi po Večnom Gradu, ta je glumačka diva, jednostavno rečeno, zavodila svojim prekrasnim držanjem.

Zbog pravilnog držanja izgledala je atraktivno, ljupko i mladoliko. Ti atributi su zajednički naziv za svako pravilno držanje kojim se možemo približiti elegantnom izgledu Audrey Hepburn ili bilo koje balerine, što je i sama glumica želela da postane.

Svako može graciozno da se kreće u bilo kojm dobu i uspravno poput filmske i modne ikone, tvrdi Goran Marković, profesor na Kineziološkom fakultetu i stručnjak u području sportskih nauka i medicine.

„Najbolje držanje imamo u prvim godinama života, nakon toga ono, zbog načina života, postupno postaje lošije", objašnjava Goran Marković. Dobra je vest što uzrok lošeg držanja najčešće nije u mišićima ili zglobovima, nego u nepravilnom disanju i lošoj navici držanja tela koji se mogu korigovati. Zato smo posetili profesora Markovića i od njega potražili savete kako da naučimo da pošaljemo mozgu obrazac pravilnog držanja.

„Ne postoji opšte idealno držanje", prvo je što je napomenuo profesor Marković, „postoji samo idealno držanje za svaku osobu pojedinačno. Naime, deset različitih ljudi može imati deset različitih formi držanja i izgledati drugačije, a da svako pojedinačno ima dobro držanje. I obrnuto, jedan obrazac držanja kod neke osobe može biti dobar, dok će kod druge biti neprimeren. Postoje određene zakonitosti pravilnog držanja, od kojih je jedna vezana za centriranost zglobova u telu."

VIŠE: Vežbe za pravilno držanje

Da biste to proverili, zamolite nekog od ukućana da osmotri vaš profil, neka zamisli nevidljivu vrpcu koja kreće od vašeg uha i spušta se sve do stopala. „Linija uva treba da prođe kroz otprilike, središte ramena", objašnjava profesor, „potom i karlice i na kraju proći kroz središte glež­nja.

Uvo ne bi trebalo biti ni ispred, ni iza ramena, a rame ne bi trebalo da bude iza ili ispred kukova, a ni kukovi ispred gležnja i slično." Da biste detaljnije osmotrili svoje držanje, u istom položaju, proverite odnos delova svog tela onako kako savetuje profesor Marković: „Ugao između potkolenice i stopala trebalo bi da bude otprilike 90 stepeni, karlica bi trebalo da se nalazi u neutralnom položaju (da nije nagnuta ni napred ni natrag). Ramena ne bi trebalo da budu 'zatvorena', ali ni previše gurnuta.

Nadlaktice treba da stoje u prirodnom, bočnom položaju, ne smeju biti zarotirane ni prema unutra, ni prema vani. Lakat ne sme biti previše savijen, kao ni kolena. Grudni deo kičme treba da bude blago povijen, a lumbalni i vratni deo kičme blago uvučeni tako da leđa otkrivaju izduženo slovo 's'."

Nakon toga osmotrite svoje telo i s prednje i zadnje strane. Počnite od stopala - jesu li spuštena ili imate visok luk? „Spuštena predstavljaju problem jer su stopala temelj koji nosi celo telo, a još veću poteškoću predstavljaju asimetrično spuštena stopala zato što utiču na asimetrično držanje celog tela", upozorava profesor.

Kolena... na sledećoj strani teksta!