Da li ste primetili čudnu izbočinu na stomaku? Ova pojava može da bude bezazlena, ali može da ukazuje i na opasna oboljenja, piše Lepa & srećna.

Ispupčenje na stomaku može ukazivati na bruh ili kilu, lipom, hematom, testis koji se nije spustio i tumore. Iako nisu sve izrasline na stomaku opasne, neke moraju hirurški da se odstrane. Ove izrasline mogu biti tvrde ili mekane, ali one uglavnom ne daju skoro nikakve simptome i nećete znati da ih imate sve dok ih ne vidite ili ne napipate. 

Uglavnom se ovakve izrasline uzrokovane bruhom odnosno kilom, a simptomi koji ukazuju na bruh su: bol dok kašljete ili nešto podižete, osećaj neprijatnosti i slabosti u predelu stomaka, malaksalost, problemi sa mokrenjem, mučnina... Bez obzira na simptome, svako ko primeti izraslinu na stomaku treba što pre da se obrati lekaru. Ukoliko lekar posumnja na bruh, moguće je da će to proveriti skenerom, dok se tumor proverava biopsijom. Hematomi se najčešće sami povlače, lipom se često operiše ako je veliki i može da uzrokuje komplikacije, a testisi koji nisu spušteni najčešće se leče hormonskom terapijom.

PROČITAJTE JOŠ:

OVO POVRĆE IZAZIVA NADIMANJE STOMAKA I GASOVE

IZGUBILA JE 45 KILOGRAMA, A NJENA DIJETA JE NEVEROVATNO LAKA

OVU HRANU JEDETE SVAKI DAN, A NE ZNATE DA STVARA KAMEN U BUBREGU

ŠTA JESTI AKO IMATE ZATVOR: ova namirnica olakšava konstipaciju

Promena ishrane prvi je lek koji treba primeniti ako imate zatvor, piše Lepa & Srećna

Neprijatna konstipacija po pravilu onemogućava pražnjenje creva, ali i suva i tvrda stolica takođe predstavlja problem. Ukoliko nemate stolicu češće od 3 puta nedeljno, lekari smatraju da patite od zatvora i da treba što pre nešto da preduzmete.

Namirnice koje mogu brzo da pomognu su one bogate vlaknima, pa se preporučuju kuvana pšenica, mekinje i ovas, kao i laneno seme. Možete pomešati po pola šolje mekinja sa malo soka od jabuka i soka od šljiva, pa uzimajte ovu mešavinu svake večeri, uz što više vode. Počnite s nekoliko kašika i povećavajte dozu ako nema rezultata.

Uz promenu ishrane, savetuje se i da šetate što više, a olakšanje pri pražnjenju može doneti i drugačiji položaj u toaletu. Nabavite nisku stoličicu na koju možete da podignete stopala, tako da vam kolena budu viša od kukova.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO DA IZBACITE OPASNE OTROVE IZ TELA ZA SAMO 1 DAN

OVO MOŽETE DA JEDETE KOLIKO HOĆETE, A IPAK ĆETE SMRŠATI

DOKTORI ŠOKIRANI, SVE DIJETE MORAJU DA IZBACE OVAJ SASTOJAK