HPV

Ovo je jedna od bolesti, koja može da se prenese i bez seksa. HPV se prenosi preko kože, bilo da neko dodirne bradavicu ili područje koje je okružuje.

HPV dolazi u različitim oblicima, od kojih neki mogu da uzrokuju genitalne bradavice dok drugi mogu izazvati prekancerogene lezije. Čak ne mora da bude u obliku bradavice da biste se zarazili, jer virus može da se širi i pre nego što se proširi po telu.

Bradavice se ponekad javljaju i na drugim delovima tela, kao što su prsti. Iako bradavice mogu da uklone, virus i dalje može da ostane u organizmu i povremeno da se aktivira. 

VIŠE:5 ključnih elemenata intimne higijene za žene

Molluscum contagiosum

Iako je tehnički reč o virusnoj infekciji, a ne o polno prenosivoj bolesti, porastao je broj žena koje imaju povećane kvržice s kraterima na intimnim delovima tela. Ova bolest se obično prenosi preko kože ili čak kreveta u solarijumima. Iako kvržice nisu bolne, nakon što dobijete jednu, mogu da se proširiti, zbog čega biste mogli da se zabrinete. Pozitivna stvar je da kada se jednom rešite virusa, infekcija se obično ne vraća.

VIŠE: WC rituali koji ugrožavaju zdravlje: 5 grešaka koje mnogi čine u toaletu

Trihomonijaza

Ova bolest nije mnogo poznata, ali treba biti obazriv, jer virus može da preživi na neživom objektu prilično dugo nakon što ga je zaražena osoba dodirnula. Može da se pojavi u obliku vaginalne infekcije kod žena, uz sekret neugodnog mirisa, te praćen svrabom i iritacijom.

Može da se prenese stvarima kao što su korišćeni peškir ili veš, upozoravaju doktori. Leči se antibioticima.

Herpes

Ovo je često prva infekcija na koju ljudi pomisle pri spomenu polno prenosivih bolesti. Zato je prilično alarmantno otkriće da se može preneti na neke prilično nedužne načine. Herpes može da se prenese poljupcem ili korišćenjem prljavog brijača ili neopranog posuđa, iako je tu rizik prilično nizak, upozoravaju doktori.

Iako postoje dve vrste herpesa HSV-1 i HSV-2, doktori ne prave velike razlike među njima. Nekoda se HSV-1 smatrao oralnim, a HSV-2 genitalnim tipom, ali danas je ta razlika manje važna nego pre. Osim činjenice da se tip 1 obično ne vraća, dok se tip 2 češće ponavlja, oba tipa se mogu pojaviti bilo gde na telu, napominje Dweck. I iako herpes može biti asimptomatski, rana oko usta je siguran znak ove virusne infekcije, dok rana na genitalijama takođe može da ukaže na herpes. 

Izvor: Magazin.net.hr