Za razliku od nege kože i kose, nega intimnih delova tela nije tako česta tema. Međutim, nepravilna intimna higijena može izazvati veoma neprijatne posledice

Dobre bakterije stalno su prisutne u intimnom području i stvaraju „odbrambeni štit” jer je vaginalna flora specifični deo našeg tela, bogat lojnim i znojnim žlezdama. Njihovo neprekidno izlučivanje stvara film koji sa mlečnom kiselinom iz dobrih bakterija štiti tu regiju od infekcija. Nasuprot dobrim, štetne bakterije izazivaju razna oboljenja, zbog čega je intimna nega veoma značajna.

Zašto dolazi do infekcija

- Kako bi vaginalna flora bila u ravnoteži važno je da pH vaginalnog sekreta iznosi od dva do četiri. Sve što narušava tu ravnotežu dovodi po problema. Zato na pojavu tegoba ne utiču samo bakterije već sve što promeni pH vrednost. Fiziološka vaginalna flora može se narušiti i ako pacijentkinja konzumira mnogo slatkiša, ako uzima antibiotik, pa čak i ako se „nasekira”, jer i stres menja pH vagine. Kada se promene ovi fiziološki uslovi, nastaje podloga za razvoj gljivica i bakterija.Vrlo je važno znati da problemi sa sekretom nisu povezani isključivo sa polnim infekcijama – kaže doktorka Mima Fazlagić, ginekolog akušer.

- Smatra se da je najbolja nega mlakom vodom i sredstvima koja imaju prilagođen pH faktor - objašnjava doktorka. – Česta upotreba svih vrsta šampona a pogotovo ispiranje vagine, uvek dovode do promene pH pa samim tim i do pojave problema. U toku leta zbog velikih vrućina i odlaska na more i bazene uslovi se menjaju, pa češće dolazi do vaginalnih infekcija. Zbog toga je leti dobro imati u rezervi neki od preparata koji sadrže fiziološku floru i vraćaju normalan pH vagini.

- Kontrola sekreta vrši se prilikom redovnog ginekološkog pregleda, a lekaru se obraća kada postoje tegobe. Ranije se svaka vaginalna bakterijska infekcija lečila velikim dozama antibiotika. Danas je stav u svetu da se tako leče samo infekcije sa velikim tegobama, a da se primenjuje lokalna terapija vaginaletama, jer je prevelika upotreba antibiotika dovela do stvaranja novih rezistentnih sojeva i kompletnog uništenja fiziološke flore. Zato oprezno s antibiotikom! – upozorava dr Fazlagić, i dodaje:

- Pravilo intimne higijene je da joj se pristupa potpuno normalno i na isti način kao i higijeni tela. Svako preterivanje može da stvori problem.

Sledećih 5 elemenata čine osnovnu intimnu negu, naročito tokom letnjih meseci:

1. Svakodnevno tuširanje je važno.

2. Posle kupanja u moru i bazenu tuširanje je obavezno.

3. Nemojte sprovoditi vaginalna ispiranja bez konsultacije sa lekarom.

4. Nemojte bez konsultacije sa lekarom koristiti antibiotike za probleme sa sekretom. 

5. Kao prevenciju infekcija možete koristiti preparate koji vraćaju normalnu fiziološku floru. 

Tekst: Vesna Stanimirović