U trenutku kada se sprema za početak promocije singla "Ljubav nova", Lepa Brena prvi put priča o operaciji ruke koju je imala pre šest meseci, snazi volje pomoću koje je savladala najteže trenutke, najlepšem poklonu od supruga i otvorenosti koju gaji sa sinovima...

U dvorište Lepe Brene (54) može da se uđe tek pošto ona lično izađe do kapije kako bi svojim psima dala do znanja da su gosti dobronamerni. 

Nju nije potrebno dugo poznavati kako bi vas obuzeo osećaj da niste u komunikaciji sa muzičkom zvezdom, već s ženom koja odiše jednostavnošću i spokojem. 

Pošto je gostima poslužila svoj omiljeni kapućino, koji još ne može da popije bez šećera, utisak da joj svakodnevicu zabavnom čine sitnice potkrepila je pričom o laku za nokte. Plava boja već je nekoliko sezona u trendu, ali bez obzira na to, Brena je bira jer joj se dopada kako joj pristaje. Potom otkriva s kakvim entuzijazmom pristupa prikupljanju pesama za novi album, a uvertiru za njega predstavlja tek snimljeni singl "Ljubav nova".

VIŠE: Lepa Brena: Izgledam baš onako kako treba u ovim godinama

Ushićena je poput nekog ko tek treba da se dokaže, kao da od početka njene karijere nisu prošle tri i po decenije.

"Imala sam 22 godine kada sam objavila pesmu 'Čačak' koju je pratio vrtoglavi uspeh 'Slatkog greha'. Tada sam se setila kako sam kao četrnaestogodišnjakinja, u našu porodičnu kuću u Brčkom pustila jednog deku koji mi je na kapiji tražio čašu vode. Mi u Bosni inače smo takvi i uvek smo se međusobno pomagali. Dok mu je kuvala kafu i nudila ga nekim jelom, pogledao me je i mojoj mami rekao: 'Ova mala biće ti poznata kao Tito. 

Znaće je ceo Balkan i svi će s njom želeti da rade, i glumci i muzičari i igrači'... Dok sam prebirala po glavi šta bih to mogla da budem kad porastem, pitala sam ga: 'A hoću li imati i para kao Tito?' Ispada da je sve predodređeno, ali moraš da radiš na sebi", počinje priču pevačica koja, iako se bliži polovina jula, još sedi u Beogradu i vredno radi. U šali dodaje kako je zaposlena žena i da je za odmor nekada dovoljno sedam dana. Uživa u svakom kutku svog ogromnog dvorišta kojim gospodare njeni opasni kućni ljubimci.

JAM: Jesu li to psi čuvari ili još jedna vaša ljubav?

"Čuvamo se međusobno, ali i volimo. Imamo ženku nemačkog vučjaka Donu, karakačenkova Blekija, on je iz Bugarske i Stefan ga je dobio za rođendan od svoje devojke. Zatim tu je bela japanska akita Beksa, jorkširksi terijer Vili i zlatni retriver Laki. Boban je nekada davno imao ženku nemačkog ovčara, a kada smo počeli zajednički život, nabavili smo zlatnog retrivera. 

Želeli smo da nam se neko silno obraduje kada se vratimo kući, ali umesto toga dobili smo lenjog psa koji bi, kad se pojavimo na kapiji, jedva podigao glavu registrujući da smo stigli. Međutim, nakon Stefanove otmice nabavili smo i nemačke ovčare Blekija i Ajšu. Ona je kasnije uginula, a Bleki nestao kada je jednom kapija slučajno ostala otvorena. Dubok sneg odmogao mu je da nađe trag do kuće. Oni su bili obučeni za napade i odbranu, što je za ono vreme, pre petnaestak godina, bilo neophodno".

JAM: Nije vam samo taj period ostavio ožiljke. Još su sveži oni od prošle godine kada ste nakon preloma obe ruke izgubili majku, a potom doživeli i novu tešku povredu?

"Iako uvek sve delim sa javnošću jer smatram da ću time možda nekom dati primer kako da se i sam izvuče iz krize, nešto sam prošle zime ipak prećutala. Znali ste da sam nakon preloma obe ruke na moru 25. jula, pala i na Zlatiboru 2. januara i ponovo slomila desnu ruku, ali ne i to da sam odmah potom imala operaciju na Banjici. 

Lakat mi je bio smrskan. Usledila je duga rehabilitacija, a onda sam odlučila da izađem iz tog lavirinta mučnih stvari, razmišljam pozitivno i krenem napred jer ne vredi plakati. Mnogi su mi na društvenim mrežama ostavljali poruke kako navodno imam osteoporozu. Nije to moja dijagnoza, samo mi se dešavalo da nezgodno padnem. Hiperaktivna sam i posle toliko godina moj organizam više ne može da podnese brzinu kojom mi mozak radi i kojom bih želela da izvedem neke pokrete. Zato sam odlučila da budem malo sporija".

JAM: Iskustvo je često dodatno oružje u prevazilaženju strahova i nastojanju da neki ožiljci bar malo izblede. Uspevate li u tome? 

"Svi mi generacijski nosimo gen straha i opreza. Mene najbolje opisuje izreka po kojoj me je ojačalo ono što me nije ubilo. Pobedila sam mnoge strahove, ali čovek ipak nije kompjuter da se isključi kad treba. Dosta toga ostavlja stravične posledice na zdravlje, ali pokušavam da iz svega lošeg izvučem neku pouku. 

Ostvarila sam mnogo svojih snova i ostavila ozbiljan trag, na šta sam ponosna. Ne mogu da kažem kako sam sada ushićena žena koja u ovim godinama treba da ide blesavo nasmejana baš kao da je na nekim lakim drogama, ali u duši sam vrlo spokojna, mirna i zadovoljna. Sve ide svojim tokom, zdravlje je najvažnije, a sreća je i to što smo Boban i ja ispunjeni na svim poljima jer bismo, da je drugačije, teško mogli da funkcionišemo". 

JAM: Postoji li nešto što mu posle dvadeset tri godine braka zamerate?

"Ono što sam kod Bobe zavolela od prvog dana, a to ga krasi i dan-danas, jesu iskrenost, spontanost i doza nonšalancije. Niko nije savršen, ali kada nekoga volite zbog njegovih mana, onda kažu da je to ljubav!"

JAM: Prija li vam da se ponekad razvojite na nekoliko dana?

"Oboje imamo toliko obaveza, pa je prirodno da budemo nakratko razdvojeni. To je sjajna stvar jer se uželimo jedno drugog."

JAM: Uspevate li u tome da vam dom bude uređen po vašim pravilima s obzirom na to da živite sa četiri muškarca?

"Sreća pa o tome ima ko da vodi računa jer bi u suprotnom bilo mnogo rasprave. Drago mi je što su se Filip i Stefan osamostalili kroz studije. Kao roditelj bila bih vrlo razočarana kada moja deca ne bi umela da pospreme za sobom. A samostalnost vas uči da budete svoj čovek, od toga da skuvate sebi, operete..." 

VIŠE: Lepa Brena: Isplakala sam se, bola više nema

JAM: Sa sinovima imate veoma otvorenu komunikaciju.

"Pričamo o svemu, osim o onim najintimnijim detaljima. Navikli smo ih da budemo otvoreni jedni prema drugima. Volimo da se okupimo u dnevnom boravku, a sada poštu su porasli pa nema mesta na ležajevima, poležemo po podu, pridruže nam se i psi pa razgovaramo o našim blamovima, kad smo ispali smešni ili nam je bilo neprijatno." 

JAM: Započnete li vi prvi neku neprijatnu priču o sebi?

"Zašto da ne. Skoro smo se opet smejali onoj situaciji kada sam se udarila nogom u glavu pa sam nasred scene pala. Bilo je tu i scena kada sam pevala na otvorenom gde su mi se posle kiše štikle zabijale u blato iz kojeg su me izvlačili. Jednom sam igrala na bini, a onda samo nestala jer nisam videla njen kraj... Treba se šaliti na svoj račun, dostojanstveno i bez ljutnje."

JAM: Jesu li Stefan i Viktor nasledili nešto od vas što sami kod sebe ne volite?

"Ponosna sam na to što smo sinove naučili da budu vredni i časni ljudi, da sreća nije na naslovnim stranama nego u porodičnom i okruženju ljudi koji te vole i da će u životu morati vredno da rade ako misle da postignu uspeh jer novac ne raste na grani, već za njega morate marljivo da radite."

JAM: To znači da im ne ispunjavate sve želje?

"Nisam pristalica toga da decu treba razmaziti jer je to medveđa usluga koja im ništa dobro neće doneti niti će ih pripremiti za život."

JAM: Ima li naznaka čime će se Stefan i Viktor baviti jednog dana? 

"Očekivanja mogu da imam, ali to ne znači da će biti ispunjena. I moj otac želeo je da budem doktorka, pa je bilo drugačije i svi smo na kraju shvatili da je ispalo kako treba. Tako razmišljam i u odnosu na svoju decu. Neka se bave onim što im pričinjava radost jer je velika sreća kada radite posao koji volite." 

VIŠE: Lepa Brena otvorila dušu: "Sebe uopšte ne doživljavam lepom!"

JAM: Šta tražite od njih kao majka koja nije stroga?

"Rad, red i disciplinu. Samo toliko. (Smeh)"

JAM: Slušaju li vas u svemu?

"Kada imam sreće, slušaju me. Šalu na stranu, naučeni su da im roditelji žele najbolje i da ćemo ih mi, bez obzira na to koliko imaju prijatelja, uvek najviše voleti." 

JAM: Jeste li se navikli na to što Stefan živi u Americi? 

"U početku je bilo teško, ali sada je to druga priča. On se lepo uklopio, studije mu idu dobro, uspešan je sportista. Mogu da budem spokojna." 

JAM: Da li se vi na Floridi osećate kao svoj na svome?

"Meni je ceo svet kuća. Navikla sam na putovanja i bitno mi je samo to da imam telefon uz sebe i komuniciram sa svojima, kao i da završavam poslove preko laptopa. Ceo svet je postao globalno selo. Život u Americi daje sigurnost... 

Kako izgleda jedan dan u kući Lepe Brene pročitajte na drugoj strani teksta!

PageBreak

...Zakon se poštuje, ono što se sme, to vam niko neće osporiti, ali ono što se ne sme, ne pokušavajte da izigrate jer vam neće poći za rukom. Ta zaštita građana na državnom nivou uliva poverenje." 

JAM: Kako kućne probleme i brige uspevate da izolujete od scene?

"Jednostavno. Tamo sam pevačica, nisam mama i supruga, isto kao što sam u kući samo majka svojoj deci i supruga svom mužu. Ne treba brkati pojmove niti iluziju koju scena nosi prenositi u svakodnevni život. Zato svetske zvezde i boluju od raznih sindroma, leče se po Beti Ford klinikama od kojekakvih psihosomatskih poremećaja jer pomisle da je ta scenska iluzija zapravo stvarni život. A nije. U tome je tajna. Najveći je uspeh razdvojiti ta dva pojma i ostati normalan." 

JAM: Kako izgleda jedan vaš dan kod kuće?

"Zavisi od toga da li uveče izlazim ili ne. Družim se sa dragim ljudima i verujte mi, živim kao sav normalan svet. Uživam u malim stvarima."

JAM: U čemu najviše?

"S godinama naučila sam da je moje slobodno vreme najdragocenije što imam. Isto tako, sinovi su nam porasli pa se sada Boba i ja prilagođavamo njihovim obavezama, što je za mene velika novotarija." 

JAM: Spremate li nedeljni ručak vi ili suprug?

"Ukoliko smo zajedno kući i Boba insistira, ja mu prepustim varjaču!" 

JAM: Da li je vama nekada dosadno? 

"Nemam vremena da mi bude dosadno. Mogu da se diskonektujem, isključim telefone i pravim se da nisam tu, ali ja sam veliki radoholičar i teško mi je da ne budem u toku zbivanja. Dosada vas obuzima samo ako joj to dozvolite."

VIŠE: Til sa kristalima, čipka i svila: Lepa Brena kreira haljine! (FOTO)

JAM: Mnoge žene tvrde da ih, pored šopinga, ponekad najviše relaksira sređivanje kuće. Radite li vi to nekada?

"Znate kako kažu – morate sve da znate da radite kako biste umeli da zapovedate. Ne stižem da idem sa krpom po kući jer je ova naša velika. Sve što je preko sto kvadrata uvek sređuje neko ko je za to plaćen jer jedna žena to sama ne može da održava."

JAM: Uživate li u šopingu? 

"Kao i svaka žena. Ipak je to najvažnija sporedna stvar na svetu."

JAM: Da li je trač partija sa prijateljicom nezamenljiv lek za dušu?

"Jeste! Trač ili kakva god partija leči bolje od bilo kog lajfkouča, psihoterapeuta i sličnih lekara. Kada sednete sa nekom drugaricom, lepo se ismejete i popijete kaficu, to je zaista relaks terapija svoje vrste."

JAM: Mrzite li nekoga i na koji način pobeđujete to osećanje?

"Ne mrzim nikoga. Za to nemam vremena. Posao me okupira u toj meri da o ljudima koji su se na neki način sami isključili iz mog života, zaista ne razmišljam. Što bih bilo koga mrzela, neka svako radi ono što mu je volja."

JAM: Hoćete li zaista ugostiti vanbračnog sina vašeg kolege Miroslava Ilića koji uskoro treba da stigne u Srbiju iz Amerike?

"Biće mi zadovoljstvo. Uopšte, želim da podržim mlade pošto oni ni za šta nisu krivi. Svakom detetu treba pružiti šansu jer postoji mogućnost da postane vredan i dobar čovek."

JAM: Znači li to da ste sa Miroslavom u lošim odnosima?

"Ja sam sa svima u dobrim odnosima i ni sa kim nemam nikakav problem. Ali, pošto on priča neistine, javno sam se oglasila u želji da mu stavim do znanja kako je bilo milion svedok te njegove ljubavi."  

JAM: Ostavljate utisak osobe koja uvek stoji iza svojih reči i dela. Jeste li dobro savladali veštinu da misli usmeravate uvek na pozitivnu stranu? 

"Misli nam kreiraju život. Ni u najtežim trenucima nisam posustajala, što se danas vidi kroz moj osmeh. Nekada ni najskuplja garderoba ili najlepše lice ne mogu da prikriju ako se ne osećate dobro. Unutrašnja radost upravo je ono što motiviše, a ukoliko su vam misli pozitivne, takve ćete i događaje prizivati."

JAM: Znači, novac ne može baš sve da kupi?

"On daje slobodu u odlučivanju i mogućnost da budete spokojni u određenom smislu. Mnogo je lakše kada ste nezavisni nego ako imate mnogo želja a malo mogućnosti. Svetska ekonomska kriza donela je taj momenat da želite a ne možete, što se reflektuje kroz nezadovoljstvo ljudi."

JAM: Neke materijalne stvari ipak znače. Još uživate u kabrioletu koji vam je suprug poklonio za 50. rođendan?

"Nisam ni znala da ću mu se toliko obradovati. Sebi mogu da kupim šta god poželim, ali on je uspeo da me lepo i prijatno iznenadi." 

VIŠE: Lepa Brena proslavila 54. rođendan: prijatelji i kolege spremili žurku iznenađenja

JAM: Da li je tačno kako ste nedavno kupili jahtu?

"Kupili smo jedan brodić i malo se vozikali po Hrvatskom primorju. Inače volim vodu i žao mi je što u Beogradu nemam makar jednu brvnaricu pored neke reke. To mi je velika želja." 

JAM: Imate li još neostvarenih?

"O, pa tek sam počela! Čovek dok želi, on i živi. Moje neostvarene želje lako su ostvarive, ali one daju motiv i zato su važne. Želite mnogo i želite snažno." 

JAM: Priželjkujete li odmor? 

"Kada imate veliki biznis i privatnu firmu, ne možete da planirate mnogo unapred nego kad uhvatite lufta. Inače, na Grandovoj narodnoj televiziji uskoro će letnja pauza, a Zvezde Granda očekuje finale, ali ipak imamo vrlo malo odmora jer treba pripremiti novu sezonu. Teško da mnogo unapred znam gde ću putovati."

JAM: Neko bi rekao da ste toliko toga postigli pa usred ovih vrućina ne morate da snimate spot za novu pesmu? 

"Odavno ne moram da radim u okvirima koje mi zadaju drugi. Pesmu sam snimila kada sam shvatila da je vreme i kada su se moj senzibilitet i raspoloženje poklopili."

JAM: Koliko god godina da imamo, iskustvo uvek kaže kako se sve bazira na emocijama. Mislite li i vi tako kad u novoj numeri pevate o novoj ljubavi?

"Morate da imate ljubav kao pokretač jer je to najbolja motivacija. Ako ne volite svoj posao i ljude s kojima radite, to se vidi i rezultati izostanu. Upravo me publika i ljudi koje volim i koji mene vole, inspirišu da radim. Obožavam kada moje pesme pomeraju granice koje sam sama sebi postavila, da svaka nova bude drugačija, inventivnija i modernija od prethodne. Pritom mislim na zvuk, produkciju, melodiju i tekst." 

JAM: Vreme je za novi album?

"Razmišljam o njemu i polako prikupljam pesme. Ali, ne želim da prejudiciram stvari jer ni melodije, kao ni emocije, ne trpe brzinu, već  sazrevaju, a za to treba vremena." 

Pogledajte divne slike iz doma Lepe Brene u našoj FOTO-GALERIJI!

Razgovarala: Jasmina Antonijević Milošević 

Izvor: Story

LepaiSrecna Na sceni sam pevačica, a kod kuće samo majka svojoj deci i supruga svom mužu, otkriva Lepa Brena tajnu svog skladnog i spokojnog života...