Nova generacija petunija očarava nas raskošnim cvetovima, kojima ni vetar ni nepogoda ne mogu naškoditi.

A svake godine pojavljuje se mnoštvo novih sorti na tržištu.  Pored novih boja i oblika cveta, uzgajivači rade i na poboljšanju postojanosti boja kada je sunce i suviše jako, kao i na većoj brojnosti cvetova. Isto tako intenzivno bave se i smanjenjem „lepljivosti lišća petunije”.

PROČITAJTE JOŠ: Osvežavajuće bele petunije

Bela petunija, foto: Profimedia

Da biste se snašli u džungli sorti, prvo se pravi podela između visećih i uspravnih petunija, pri čemu postoje sorte krupnih cvetova kao i sorte sa cvetovima srednje veličine ili sasvim sitnih cvetova. Na tržištu se petunije prodaju pod svojim tržišnim imenom. Najpoznatije su „Surfinia” viseće petunije. Takođe postoji mnoštvo takozvanih serija.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da petunije sigurno opstanu

Surfinija, foto: Profimedia

Na primer, serija „Surfinia Classic” obuhvata bujno rastuće sorte s velikim cvetovima, kojima mogu da se zasade metri cvetnih kaskada, što se najčešće sreće na balkonima. Posebno su tražene kompaktne viseće petunije sa sitnim cvetovima, jer se njihovi izdanci ne lome tako lako, a osim toga, brzo se oporave posle jakih pljuskova.

Novu „Blanket” seriju u potpunosti krase ove karakteristike. Sitni cvetovi i kompaktan rast karakteristika su petunija. Zapravo se ovde radi o osobenom rodu (Calibrachoa), koji je u tesnom srodstvu s petunijama. Uzgajivači su uspešno ukrstili petunije i zvončiće. Kao rezultat dobili su sorte „Supercal” sa cvetovima srednje veličine i „nelepljivim lišćem”.

PROČITAJTE JOŠ: Upoznajte kalibrahou, najslađu dvojnicu petunije

Ko više voli petunije poleglog rasta, sigurno ce biti zadovoljan sortama „Tiny Tunia”. Ona raste poleglo i ima sitne cvetove. Za petunije je veoma bitna stalna kontrola lisnih vaši. Ako primetite da su listovi lepljivi, odmah istretirajte svoje petunije nekim preparatom protiv lisnih vaši (npr. „actara”).

Drugi bitan faktor za uspeh tokom celog leta je zalivanje. Ako se nalaze u balkonskim žardinjerama na gelenderima, supstrat u saksiji se brzo isušuje tako da je tokom jula i avgusta potrebno zalivanje i ujutru i uveče. I, naravno, redovno uklanjajte precvetale delove i cele sezone zalamajte poneki vršni izdanak da biste pospešili grananje i kompaktan rast.

PROČITAJTE JOŠ: Crna petunija za neverovatan kontrast u bašti

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta