Odgajivač cveća Džienping Ren, 12. juna 2010. godine objavio je da je kroz prirodno ukrštanje uspeo da pomeša boje petunije koje su se mogle naći na tržištu i dobio novu zvezdu hortikulture – crnu petuniju.

Ovaj cvet je nazvan, osnovano, "Crni pliš" i usavršava se već četiri godine, a prvi primerci koštali su i do tri evra po biljci.

PROČITAJTE JOŠ: Osvežavajuće bele petunije

"’To je potpuno jedinstveno. To je prvi crni cvet petunije na celom svetu. Nastao je koristeći tradicionalne metode uzgaja, bez ikakvih genetskih modifikacija, samo oprašivanjem", rekao je Stjuart Loven iz "Ball Colegrave" kompanije koja se bavi hortikulturom.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da petunije sigurno opstanu

PROČITAJTE JOŠ: Upoznajte kalibrahou, najslađu dvojnicu petunije

Petunije su izuzetno česte i popularne biljke, a mogu se gajiti u saksijama, žardinjerama, visećim žardinjerama tokom letnjih meseci. Stručnjaci veruju da će novonastala boja biti veoma tražena među baštovanima jer će obezbediti divan kontrast sa šarenim cvećem. 

Ukoliko ste i vi oduševljeni i spremni da zasadite ovu novu biljku, morate da znate da seme ove petunije treba čuvati na hladnom, suvom mestu, bez izlaganja direktnoj svetlosti, a da nakon sadnje u vrtu ona želi puno sunčeve svetlosti i bogato, dobro navodnjavano zemljište.

PROČITAJTE JOŠ: Nove sorte petunija: baštovani traže cveće otporno na pljuskove

Da bi biljka dalje cvetala, uvele cvetove treba odmah ukloniti, a pri kraju leta ih treba odseći do pola kako bi podstakli novi rast vaše biljke i drugi krug cvetanja.

Tekst: Radmila Jeremić

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta