Sastojci:

  • 1 kg jagoda (okvirno)
  • 500 g tankih kora (12 kora)
  • 3 jajeta
  • 0,5 dl ulja
  • 2 dl jogurta
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika vanilin šećera
  • 24 kašike griza (za svaku štrudlu po 4)

PROČITAJTE JOŠ: Najlepši domaći kolači: baklava sa jabukama ili višnjama

Sirup:

  • 600 g šećera
  • 6 dl vode
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1/2 limuna

Priprema:

Jagode očistite i isecite na manje komade. Umutite jaja, jogurt, šećer i vanilin šećer. Za svaku štrudlu spajajte po dve kore. Prvu koru premažite sa 5-6 kašika fila, pospite sa 2 kašike griza, stavite drugu koru, po njoj poređajte komadiće jagoda i pospite sa 2 kašike griza. Uvijte štrudlu. Postupak ponavljate dok ne utrošite sve kore. Ređajte u podmazan pleh. Isecite štrudle na željene komade i premažite sa nekoliko kašika fila. Pecite oko 25 minuta na 200 stepeni.

PROČITAJTE JOŠ: Najlepša posna slatka pita: baklava sa suvim šljivama (RECEPT + POSNO)

Za sirup prokuvajte vodu i šećer, nekoliko minuta od momenta kada provri. Dodajt iseckan limun i vanilin šećer. Isključite ringlu i ostavite da se „krčka“ dok se ringla ne ohladi. Mlaku baklavu prelijte mlakim sirupom.

Količinu sirupa prilagodite ukusu, plus/minus.

Ukoliko imate više od 12 kora, sastojke podelite na srazmerni broj delova.

Tekst: Kistina Gašpar

Izvor: Domaćica za vas