Sastojci:
- pakovanje tankih kora za baklavu (500 g)
- 300 g mlevenih oraha
- 100 g seckanih oraha
- 200 g mlevenog rogača
- 4-5 rendanih jabuka
- 100 g suvog grožđa
- 3 dl ulja
- 250-300 g šećera
- 2 kesice praška za pecivo
- 5 dl mineralne vode
- malo cimeta
Šerbet:
- 1 l vode
- 1 kg šećera
- 1 limun sečen na kolutove
- na vrh noža kardamoma
Priprema: Umutite žicom mineralnu vodu sa šećerom, dodajte i mlevene i seckane orahe, suvo grožđe, rendane jabuke, prašak za pecivo, ulje, cimet i rogač. U podmazan dublji pleh poređajte 4-5 kora (svaku poprskajte uljem) jednu na drugu i premažite filom koji ste napravili. Odozgo stavite dve kore (takođe svaku popskajte uljem), preko njih fil, pa nastavite tako tako dok ne utrošite sav materijal. Završite s pet kora, koje ćete, kao i prethodne, svaku ponaosob poprskati uljem. Oštrim nožem baklavu isecite na kvadrate ili rombove i pecite na 180 stepeni oko 40-ak minuta. Baklavu možete da pokrijete papirom ili folijom kako ne bi pregorela. Kad porumeni, izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi. Dok se baklava peče, napravite šerbet od šećera, vode i limuna. Kad provri, dodajte kardamom i dalje kuvajte na slabijoj vatri dok ne dobijete željenu gistinu. Mlakim šerbetom prelijte mlaku baklavu ili hladnim hladnu baklavu. Ostavite da dobro upije.
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka