Sastojci:

  • pakovanje tankih kora za baklavu (500 g) 
  • 300 g mlevenih oraha 
  • 100 g seckanih oraha 
  • 200 g mlevenog rogača 
  • 4-5 rendanih jabuka 
  • 100 g suvog grožđa 
  • 3 dl ulja 
  • 250-300 g šećera 
  • 2 kesice praška za pecivo 
  • 5 dl mineralne vode 
  • malo cimeta 

Šerbet:

  • 1 l vode 
  • 1 kg šećera 
  • 1 limun sečen na kolutove 
  • na vrh noža kardamoma 

Priprema: Umutite žicom mineralnu vodu sa šećerom, dodajte i mlevene i seckane orahe, suvo grožđe, rendane jabuke, prašak za pecivo, ulje, cimet i rogač. U podmazan dublji pleh poređajte 4-5 kora (svaku poprskajte uljem) jednu na drugu i premažite filom koji ste napravili. Odozgo stavite dve kore (takođe svaku popskajte uljem), preko njih fil, pa nastavite tako tako dok ne utrošite sav materijal. Završite s pet kora, koje ćete, kao i prethodne, svaku ponaosob poprskati uljem. Oštrim nožem baklavu isecite na kvadrate ili rombove i pecite na 180 stepeni oko 40-ak minuta. Baklavu možete da pokrijete papirom ili folijom kako ne bi pregorela. Kad porumeni, izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi. Dok se baklava peče, napravite šerbet od šećera, vode i limuna. Kad provri, dodajte kardamom i dalje kuvajte na slabijoj vatri dok ne dobijete željenu gistinu. Mlakim šerbetom prelijte mlaku baklavu ili hladnim hladnu baklavu. Ostavite da dobro upije.