Dimljenišaran je potpuni hit posnih slavskih trpeza. Mnogi kažu kako ovako pripremljen uopšte ne miriše na ribu i da više podseća na svinjsko suvo meso, piše Stil.

Ako vas zanima kako se šaran suši, a potom priprema, na pravom ste mestu.

Tehnologija konzerviranja ribe dimljenjem sadrži u sebi dva osnovna postupka: salamurenje i sušenje u pušnicama. Time riba gubi znatan deo vode i dehidrira, a delovanje dima konzervira ribu. Istovremeno, dim daje ribi specifičan ukus i boju.

Ribu prvo dobro očistite, zatim joj odstranite glavu pa je rasecite uzduž i raširite sa drvenim štapovima.

PROČITAJTE JOŠ: Jela od ribe: dijetalni super oslić (POSNO, RECEPT)

Pripremite pac ili salamuru za ribu: 5-8% rastvor soli u vodi, pa ostavite da riba ogrezne 12 sati. Salamura se koristi samo jednom. Može se napraviti zasićen rastvor soli, 27-33% i riba držati u njemu 2 sata.

Dimite je dva do tri dana, s tim što ćete prvo koristiti jaču vatru i celodnevno dimljenje, a zatim ćete postepeno smanjivati da bi na kraju ostala da se suši samo na promaji.

Dimljena riba može da se poslužuje kao predjelo, ali najčešće se prvo kratko proprži na ulju, dobro se ocedi pa se topla posluži uz krompir salatu ili omiljeno povrće.

PROČITAJTE JOŠ: Posna jela: osnovni recept za riblji paprikaš (RECEPT ZA POČETNIKE)

A postoji i ovaj recept sa dimljenim šaranom:

Oko kilogram i po krompira iseći na deblje kolutove. Malo dublju tepsiju nauljiti maslinovim uljem i staviti u nju krompir. Začiniti krompir sa soli, biberom i ruzmarinom.

Kratko ga pržiti na ringli u tepsiji, a onda naliti 1 dl vina pazeći da začini ne spadnu sa krompira. Pokriti tepsiju folijom i staviti u zagrijanu rernu na 200 stepeni da se peče.

Peći oko 20 minuta. Kad se izvadi iz rerne preko krompira staviti dimljenog šarana i naliti ostatak vina. Pokriti ponovo folijom i vratiti u rernu još desetak minuta.

Izvor: Stil