Predstavljamo vam 3 fantastična recepta za bogate i kremaste torte koje su savršene za posni jelovnik!
Ako ste razmišljali koja posna poslastica bi se dopala vašoj porodici i gostima, mi vam predlažemo kinder, šerbet i "moskva" tortu!
PROČITAJTE JOŠ: POSNA bela rozen TORTA: bogata poslastica sa belom čokoladom i lešnicima (RECEPT + POST)
"Moskva" je slavna, beogradska torta i zaštićeni brend istoimenog hotela, šerbet nam dolazi sa Orijenta a "kinder" kolači prava su uzdanica austrougarske kuhinje. Sigurni smo da će i posne verzije biti dorasle slavi ovih torti u mrsnoj varijanti.
PROČITAJTE JOŠ: Posni slatkiš od krompira: torta „misterija“
Posna kinder torta
Za koru (sastojci za jednu koru):
- 50 g krupnije seckanih lešnika
- 50 g mlevenog posnog plazma keksa
- 50 g mlevenih lešnika
- 100 g brašna
- 7 kašika šećera
- 2 dl kisele vode
- 0,5 dl ulja
- 1/2 kesice praška za pecivo
Prvi fil:
- 1,5 l sojinog (ili palminog) mleka
- 300 g šećera
- 4 vanil šećera
- 220 g pudinga od vanile
- 1 kašika gustina
- 250 g posnog margarina
- 100 g posne bele čokolade
- 100 g posnog mleka u prahu
- 100 g posne crne čokolade
- 100 g sojinog šlaga
- 1 dl kisele vode
Drugi fil:
- 300 g sojinog šlaga
- 5 dl kisele vode
- Još je potrebno:
- 300 g posnog plazma keksa za drugu koru
- 300 g posnog krema
- 1 dl sojinog (ili palminog) mleka za natapanje piskota
Priprema:
U činiji pomešati sve sastojke za koru, osim krupnije mlevenih lešnika, pa sjediniti sve pomoću kašike. Pleh(35×25) obložiti papirom za pečenje, pa po njemu rasporediti krupnije mlevene lešnike. Preko njih polako sipati smesu za koru, formirati koru i peći je u zagrejanoj rerni na 200°C 15 min. Na isti način napraviti još jednu koru. Svaku koru premazati sa po 150 g posnog krema.
Za prvi fil staviti 1,3 dl mleka da provri sa šećerom i vanil šećerom, a sa ostatkom mleka razmutiti prah za puding i gustin. U mleku koje vri skuvati puding. Kada se ohladi (da bude mlak) dodati prethodno izmućen margarin.
Posebno umutiti i 100 g sojinog šlaga sa kiselom vodom, pa i njega dodati u fil, pa polako sjediniti, a zatim fil podeliti na 1/3 i 2/3. U 1/3 fila dodati 100 g otopljene posne bele čokolade i 100 g palminog mleka u prahu (ili sojinog), pa sve sjediniti mikserom. U 2/3 fila dodati 100 g otopljene posne crne čokolade, pa sjediniti sa mikserom. Za drugi fil izmutiti sojin šlag sa kiselom vodom.
Posnu kinder tortu filovati na sledeći način: prva kora premazana sa kremom, 1/2 crnog fila, šlag. Za drugu koru poređati posni plazma keks prethodno natopljen na kratko u mlako sojino ili palmino mleko. Preko plazma keksa naneti sav fil sa belom čokoladom, pa šlag. Zatim staviti drugu koru premazanu sa kremom, tako da krem bude sa donje strane. Sa ostatkom crnog krema premazati celu tortu, a sa ostatkom šlaga dekorisati.
Palmino mleko, sojin šlag i posni krem možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Tortu napraviti malo ranije, da bi se lepo opustile kore i stopile sa filom.
RECEPT ZA POSNU MOSKVA ŠNIT TORTU PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!
Izvor: Posna jela
Posna "moskva" šnit torta
Sastojci za jednu koru:
- 2 male šoljice (od o,7 dl.) šećera
- 2 šoljice kisele vode
- 1 šoljica ulja
- 1 kašika meda
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašike kakao praha
- 5 kašika mlevenih oraha
- 250 g brašna
Za prvi fil:
- 1,3 l soka od ananasa
- 250 g pudinga od vanile
- 10 kašika šećera
- 2 dl soka od ananasa iz konzerve
- 250 g margarina
- 150 g prah šećera
Za drugi fil:
500 ml posne slatke pavlake
Potrebno je i sledeće:
- 300 g višanja
- 1 konzerva ananasa
Priprema:
Sve sastojke za koru izmešati kašikom i smesu izliti u podmazan i brašnom posut pleh, pa peći koru na 200 stepeni C 20 min (pleh 23×33). Na isti način napraviti još jednu koru. Kad se kore ohlade preseći ih na pola da se dobiju ukupno 4 kore.
Za prvi fil staviti sok sa šećerom da provri, a puding razmutiti sa sokom iz konzerve, pa skuvati fil. Kad se ohladi sjediniti ga sa prethodno izmućenim posnim margarinom i prah šećerom. Za drugi fil izmutiti posnu slatku pavlaku. Višnje staviti u cediljku da se ocede.
Prvu koru poprskati sa sokom koje su pustile višnje, premazati prvim filom, poredjati ananas, pa premazati slatku pavlaku. Staviti drugu koru, poprskati je, zatim naneti prvi fil, poredjati sve višnje, slatka pavlaka, poprskana treća kora, prvi fil, ananas, slatka pavlaka, četvrta kora. Celu tortu premazati sa prvim filom, pa preko premazati ostatak slatke pavlake.
Torta je dosta "visoka". Možete koru praviti i u većem plehu (npr. 38×26 ispadne 3 kore), ali ih onda nemojte seći na pola.
RECEPT ZA POSNU ŠERBET TORTU PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!
Izvor: Posna jela
Posna šerbet torta
Sastojci:
- 6 kašika šećera + 350 g šećera
- 100 g seckanih oraha
- 200 g mlevenih oraha
- kašika praška za pecivo
- šolja ulja
- brašna prema potrebi
- 200 g posnog margarina
- 7 štangli posne čokolade
Priprema:
Na slabijoj vatri karamelizujte šest kašika šećera, prelijte šoljom vode i kuvajte dok se karamel ne istopi. Sklonite s vatre i u prohlađeno dodajte seckane orahe, 250 grama šećera i ulje. Sipajte brašna koliko je potrebno da dobijete testo srednje gustine. Dodajte prašak za pecivo, dobro izmešajte i testo podelite na dva dela.
U podmazanom i brašnom posutom kalupu ispecite dve kore.
Ušpinujte 100 grama šećera, dodajte mlevene orahe, margarin i dve štangle otopljene čokolade. Dobro izmešajte, premažite tortu i preklopite drugom korom. Ostatak posne čokolade istopite s nekoliko kašika vode i malo margarina. Topljenom čokoladom prelijte gotovu tortu.
Izvor: Posna jela
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka