• Sastojci:
  • 3 veće pastrmke
  • 100 g margarina
  • nekoliko čenova belog luka
  • veza peršuna
  • čaša belog vina
  • so

Ribe očistite, operite, posolite i napunite margarinom izmešanim s istucanim belim lukom i peršunom.

Tako pripremljene pastrmke stavite u podmazanu, dobro zagrejanu tepsiju, prelijte vinom i ostavite preko noći. 

Pred služenje pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Veliki posni jelovnik: recepti za posna jela, pravila posta i običaji

U toku Božićnog posta ne jedemo meso, beli mrs i jaja.

Tokom novogodišnjih praznika, post se ne prekida, a telesni post ne koristi ako nije vezan sa duhovnim postom.

Ovo su samo neka od pravila posta u pravoslavju, a kako da pripremate posna jela, koji su najlepši recepti za dane posta, kada je dozvoljeno postiti na ulju.... pročitajte na nekom od naših linkova!

Postiti možete i kad to ne predviđa verski kalendar. Naime, post ima, pokazala su naučna istraživanja, i neverovatan pozitivan uticaj na zdravlje - kada organizam gladuje, makar i sasvim kratko vreme, pokreću se takozvani geni za popravku tela, a to donosi dugoročne koristi.

RECEPTI ZA JELA S RIBOM

RECEPTI ZA JELA OD POVRĆA

POSNI KOLAČI I TORTE

POSNI HLEB I PECIVA

PRAVILA, OBIČAJI, POUKE, VESTI