Sastojci (za 1 kilogram hleba):
- 750 gr žitarica (pšenice, ovsa, ječma, ili raža)
- dovoljno vode da nalijete u zrno (da ogrezne), i ostavite da stoji 24 sata (menjati vodu na svakih 2 do 3 sata).
- Posle 24 sata procediti vodu i prekriti vlažnom krpom
Priprema:
Čim se pojave klice u vidu sitnih belih tačkica, prekinuti klijanje. Odvojiti 10 odsto sa strane, a ostalih 90 odsto samleti u mašini za meso. Hleb će imati konzistenciju pudinga (lepljiva, blago blatnjasta masa).
Dodati u masu malo tople vode, soli, i 10 odsto proklijale žitarice. Sve dobro promešati, i staviti u teflonski ili silikonski pleh. Visina ne bi trebalo da prelazi dve trećine visine pleha. Ostaviti da stoji (nepoklopljeno) na sobnoj temperaturi 12 sati.
Stavite hleb u hladnu rernu, uključite termostat na 160 stepeni, i kad temperatura dostigne 160 stepeni pecite hleb 2 sata. Izvadite iz rerne, uvijte u papir pa u krpu, i ostavite da se ohladi.
Jasmina Mitrevski, dipl. ing. prehrambene tehnologije biljnih proizvoda
Izvor: Zdravahranaolea.com
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka