Avokado ne spada u jeftine namirnice, pa nutricionisti savetuju da ga iskoristite u potpunosti.

Seme avokada ima baktericidna i fungicidna svojstva, što znači da su u stanju da neutrališu različite štetne mikroorganizme. Osim toga, semenke sadrže saponine koji podstiču naš metabolizam i pomažu našem telu da se oslobodi "lošeg" holesterola. Osim toga, ovi proizvodi sadrže kalcijum, magnezijum i vitamin C.

Veoma je preporučljivo koristiti semenke avokada kao dodatak ishrani.

Avokado
Youtube / Printscreen / Adelina Kocht 

Pre nego što skuvate seme avokada, morate oguliti smeđu kožu i ostaviti da se seme osuši. Izrendajte koru, pa stavite u rernu oko sat vremena na niskoj temperaturi. Što se tiče koštice, možete je peći bez rendanja (oko 2 sata), zatim oguliti kožu i narendati pulpu koštice. Nije preporučljivo jesti sveže seme.

Preporučuje se da konzumirate semenke avokada ako patite od gojaznosti, ateroskleroze ili imate problema sa krvnim pritiskom. Možete ih jesti i ako imate upale ili probavne smetnje. Rendane semenke se obično dodaju u salate, smutije i druga jela.

Izvor: Lepa&Srećna