Hrišćani u nedelju, 5. maja proslavljaju Uskrs, u znak sećanja na Hristovo vaskrsenje iz mrtvih. Tradicionalno se dočekuje uz bogatu trpezu, te svečani jelovnik obavezno sadrži predjelo, glavno jelo i desert. Recepti su jednostavni, a veoma ukusni, što ih čini savršenim izborom za uskršnji ručak.

Predjelo

Projice sa sirom

Na tradicionalnom srpskom meniju proja je neizostavna, pa se potrudite da se nađe i na uskršnjoj trpezi kao ukusno predelo koje svi obožavaju. 

Sastojci

  • 15 supenih kašika kukuruznog brašna
  • 5 supenih kašika belog (psenicnog) brašna
  • 3 jajeta
  • 200 ml jogurta
  • 200 ml kisele vode
  • 250 gr belog sira
  • 1dl ulja
  • 1 kesica praška za pecivo

Priprema

Pomešajte sve sastojke u posudi, ali sir dodajte na kraju. Ne morate previše da ga isitnite, neka bude isečen na manje kocke približnih veličina. Kada sve dobro izmešate i dobijete homogenu masu, sipajte smesu u kalup ili pleh i pecite projice oko 20 minuta u rerni, prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.

shutterstock_1563160552 (2).jpg
Foto: Shutterstock 

Praznična salata

Sastojci

  • 2 srednja obarena krompira
  • 200 grama majoneza
  • 200 grama krem sira
  • 2 čase kisele pavlake
  • 200 grama šunke
  • 3 barena jajeta
  • Peršun za dekoraciju

Priprema

Pomešajte majonez, krem sir i pavlaku. U činiju, na dno stavite izrendane krompire. Preko njih namažite pripremljenu smesu majoneza i pavlake, a onda stavite šunku (rendanu ili seckanu). Preko sloja šunke ponovo stavite smesu sira, majoneza i pavlake, a zatim izrendajte kuvana jaja. Preko toga ponovo stavite sloj pripremljene smese sa krem sirom i ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Dekorišite je po ukusu.

shutterstock_424350907 (1).jpg
Foto: Shutterstock Salata

Glavno jelo

Rolat od mesa

Sastojci

  • 2 crna luka
  • maslinovo ulje
  • 1 ljuta paprika
  • 650 g mlevene svinjetine
  • 50 g parmezana
  • 2 jajeta
  • 3 kašike prezli
  • peršun

Priprema

Na ulju propržite seckani crni luk, pa kada omekša dodajte seckanu ljutu papriku. Meso začinite po ukusu, pa spojite sa prethodno proprženom paprikom i lukom. Dodajte i ostale sastojke, a zatim ih dobro sjedinite. Sipajte smesu u duguljastu tepsiju i oblikujte kao rolat. Popspite uljem i biberom i pecite ga na oko 180 stepeni 50 minuta.

shutterstock_204661945 (1).jpg
Foto: Shutterstock Rolat od mesa

Desert

Voćni užitak

Sastojci

  • 12 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika brašna
  • prašak za pecivo
  • dve kesice pudinga od vanile
  • 0,5 l mleka
  • 250 g putera
  • 250 g šećera u prahu
  • 300 g jagoda

Priprema

Ispecite prvi biskvit od 6 jaja, tako što ćete najpre odvojiti belanca i umutiti ih sa 6 kašika šećera. Zatim dodajte i žumanca i sve dobro umutite. Na kraju dodajte 6 kašika šećera i pola praška za pecivo. Pecite koru na oko 200 stepeni 20 minuta. Kada je prva kora skoro pečena, počnite da mutite belanca preostalih 6 jaja i da spremate testo za narednu koru. Dok se ona peče, pripremajte fil. Skuvajte dva pudinga od vanile u mleku i ostavite fil da se ohladi. Posebno umutite puter sa šećerom u prahu. Kada se puding ohladi, spojite ga sa puterom i sve dobro umutite mikserom. Postavite prvu koru na tacnu za služenje, pa preko nje stavite deo fila, zatim stavite drugu koru i ostatak fila, a onda preko poređajte seckane jagode i po želji ukrasite tortu šlagom. 

shutterstock_424803469 (1).jpg
Foto: Shutterstock Torta sa jagodama

Pogledajte i kako sa posta preći na bogatu uskršnju trpezu.

BONUS VIDEO:

Recept za pileće burgere sa spanaćem i fetom Instagram/sara.haven

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.