Gde grešite kad merite pritisak: Samo jedan propust menja dijagnozu hipertenzije

Tačno merenje krvnog pritiska je ključni deo preventivne zdravstvene zaštite.

Shutterstock

Istraživači sa Medicinskog fakulteta "Džons Hopkins" otkrili su da određeni položaji ruku koji se često koriste prilikom merenja krvnog pritiska mogu dovesti do netačno visokih rezultata. Ovo može rezultirati pogrešnom dijagnozom hipertenzije.

Zašto je tačno merenje krvnog pritiska važno?

Visok krvni pritisak (hipertenzija) ili nizak krvni pritisak (hipotenzija) mogu ukazivati na skrivene zdravstvene probleme. Abnormalno visok ili nizak pritisak može dovesti do komplikacija poput bolesti srca, moždanog udara, problema s organima ili demencije.

“Tačno merenje pritiska je ključno za dijagnozu i lečenje hipertenzije, što je važno za prevenciju kardiovaskularnih bolesti,” izjavila je dr Temi Brejdi, profesorka na Medicinskom fakultetu Džons Hopkins i medicinska direktorka programa za dečju hipertenziju.

Brady je i autorka nove studije objavljene u časopisu JAMA Internal Medicine. Studija je pokazala da određeni uobičajeni položaji ruke tokom merenja mogu rezultirati netačno visokim vrednostima krvnog pritiska, što može dovesti do pogrešne dijagnoze hipertenzije.

Shutterstock  

Koji položaj ruke može dovesti do netačnih rezultata?

Za istraživanje su angažovana 133 odrasla učesnika starosti između 18 i 80 godina. Svaki učesnik je imao tri serije merenja krvnog pritiska, pri čemu je ruka bila u jednom od sledeća tri položaja:

1. Ruka oslonjena na sto

2. Ruka oslonjena na krilo

3. Ruka bez oslonca, spuštena pored tela

Rezultati su pokazali da je sistolni pritisak bio precenjen za oko 4 mmHg kada je ruka bila oslonjena na krilo, dok su očitavanja bila viša za skoro 7 mmHg kada je ruka visila pored tela bez oslonca.

Kada je ruka niže od nivoa srca, krvni sudovi u ruci trpe veći pritisak zbog gravitacije, a krv teže cirkuliše ka srcu. Da bi to kompenzovalo, telo sužava krvne sudove u ruci. Takođe, ako ruka nije oslonjena, mišići se ne mogu potpuno opustiti, što dodatno povećava pritisak.

Shutterstock  

Rizik od pogrešne dijagnoze hipertenzije

Dr Brejdi je naglasila da su očekivali razlike u merenjima zavisno od položaja ruke, ali su bili iznenađeni koliko su ta odstupanja značajna.

“Naša studija pokazuje da nepravilno pozicioniranje ruke može dovesti do precenjenih vrednosti pritiska, što može rezultirati pogrešnom dijagnozom hipertenzije i nepotrebnim tretmanima,” rekla je doktorka.

Ona se nada da će rezultati ove studije podstaći zdravstvene radnike i pacijente da obrate pažnju na pravilan položaj ruke prilikom merenja krvnog pritiska.

“Izmeriti pritisak nije samo stvar stavljanja manžetne i pritiska na dugme. Prostor u kojem se meri pritisak treba da bude opremljen stolicom sa naslonom pored stola ili radne površine odgovarajuće visine, kako bi ruka bila oslonjena sa sredinom manžetne u ravni sa srcem,” objasnila je. Doktorka kaže da to važi i za pacijente koji mere pritisak kod kuće, kao i za zdravstvene ustanove.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBRU LINIJU I ZDRAVLJE! Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna!  kurir televizija