Nema gore alergije: 6 namirnica može da ubije, ovo su simptomi koji upozoravaju na vreme

Ovo su simptomi sindroma aktivacije mastocita (MCAS).

Instagram / carolinecray2

Ako bi neki momak želeo da poljubi Kerolajn Krei Kvin, mora da bude izuzetno pažljiv, jer bi za nju poljubac mogao da bude smrtonosan.

Ova mlada lepotica iz Bostona pati od teških alergija na hranu, ali i od hroničnog stanja poznatog kao sindrom aktivacije mastocita (MCAS).

MCAS je bolest imunog sistema koja dovodi do toga da njene ćelije pogrešno identifikuju različite sastojke hrane kao ozbiljne alergene, a to se odnosi na sve namirnice izuzev ovsenih pahuljica i hipoalergene formule.

 Ovo stanje izaziva intenzivne epizode oticanja, otežanog disanja, osipa, dijareje, povraćanja i drugih simptoma. U teškim slučajevima može dovesti do anafilaktičkog šoka koji je opasan po život, navodi se na sajtu klinike Klivlend. Zato muškarci koji žele da poljube Kerolajn moraju da poštuju tri pravila.

"Prvo pravilo je da ne smeju da konzumiraju nijedan od mojih šest glavnih alergena koji izazivaju anafilaktički šok (kikiriki, orašaste plodove, susam, kivi, senf ili morske plodove) u roku od 24 sata pre nego što me poljube", objasnila je Kerolajn u viralnom videu koji je pogledalo više od 1,7 miliona gledalaca na TikToku. "Drugo pravilo je da ne smeju ništa da jedu tri sata pre poljupca", nastavila je da ređa mere opreza u ovom videu. "Treće pravilo je da moraju da operu zube."

Ako potencijalni partner ne ispuni ove uslove pre poljupca, posledice mogu biti smrtonosne za ovu lepu plavušu. Nažalost, ona nije jedina.

Procenjuje se da svaka šesta osoba pati od nekog oblika blesti mastocita. Među njima su i poznate pevačice Bili Ajliš i Hejli. Nataša Kouts, 27-godišnja britanska gimnastičarka koja pati od ove bolesti, ima tešku alergiju na "jake emocije". Napadi smeha, tuge ili stresa mogu kod nje izazvati fatalnu hemijsku reakciju.

Nataša je, baš kao i Kerolajn, podelila potresne detalje svojih zdravstvenih problema na internetu, ali je otkrila i da je već sa 20 godina planirala svoju sahranu jer joj je stanje izuzetno ozbiljno.

Kerolajn je, međutim, odlučila da se fokusira na to da vodi "pun i srećan" život, umesto da se priprema za smrt otkako joj je dijagnostikovan MCAS 2017. godine.

Shutterstock  

"Razbolela sam se od MCAS u septembru 2017. godine, nakon jedne prave alergijske reakcije na kontaminaciju orasima, što je prouzrokovalo niz anafilaktičkih epizoda na hranu na koju nisam bila alergična", ispričala je Kerolajn.

"Moj alergolog je tada sumnjao da bi to mogao biti MCAS, ali me je poslao kod specijaliste kako bih dobila tačnu dijagnozu", dodala je. "Nakon dugog čekanja od osam meseci, videla sam specijalistu za MCAS koji mi je postavio i zvaničnu dijagnozu."

Simptomi su izuzetno neprijatni pa i životno ugrožavajući:

  • otežano disanje,
  • oticanje i svrab u grlu i ustima,
  • gubitak svesti,
  • nizak krvni pritisak,
  • osip i
  • rane.

"Kako bih izbegla pogoršanje MCAS-a i simptome MCAS-a, izbegavam okidače poput hrane, životinjske dlake/peruti, buđi, prašine, toplote i određenih mirisa", objašnjava Kerolajn.

Do sada, doživela je samo blaže alergijske reakcije tokom ljubljenja. "Usta počnu da me svrbe, usne i jezik takođe", objašnjava Kerolajn. "Pojavi mi se crvenilo, uhvati me vrtoglavica. Moram odmah da operem zube i hitno uzmem lekove." Pročitajte i kako se jednoj devojci manifestovala alergija na minđuše.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

JOVANU SU 20 GODINA LEČILI OD ALERGIJA: Tek onda saznala da boluje od retke bolesti OTICANJA (KURIR TELEVIZIJA)  Kurir televizija