Karanfilić je jedan od najmoćnijih darova prirode. Koristi se za bogatiji ukus jela, a njegovo dejstvo na organizam je višestruko. Karanfilić sadrži brojne minerale: kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, fosfor, mangan, selen, kao i vitamini C, B6, E, K, folna kiselina, riboflavin, niacin, ali njegov najjači adut je eugenol, organsko jedinjenje s velikim antiupalnim dejstvom.
Jača imuni sistem
Karanfilić stručnjaci nazivaju superzačinom jer povećava broj belih krvnih zrnaca u telu. To automatski znači i bolji imuni odgovor organizma u borbi protiv virusa i infekcija.
Reguliše rad probave
Karanfilić obiluje vlaknima koja regulišu rad probave. Takođe, ovaj začin je efikasan u borbi protiv mučnine.
Ublažava zubobolju
Zbog svojih anestetička svojstva može da posluži kao prva pomoć dok ne odete kod zubara. Ako imate zubobolju, postavite karanfilić iznad zuba koji vas boli, trebalo bi da ublaži tegobe.
Doprinosi zdravijoj jetri
Funkcija jetre je, između ostalog, čišćenje organizma od toksina, pomoć u probavi, skladištenje vitamina i minerala i sinteza proteina. Brojne namirnice blagotvorno deluju na njeno zdravlje, a kranfilić posebno zbog eugenola koji sadrži.
Ubrzava metabolizam
Metabolizam se prirodno s godinama usporava, pa se može dogoditi da "odjednom" imamo stomak ili naslage na bokovima. Redovna fizička aktivnost je neophodna, a čaj od karanfilića značajno može da ubrza metabolizam i pospeši mršavljenje.
Snižava holesterol i krvni pritisak
Karanfilić je bogat izvor polifenola koji blagotvorno deluje na ljudski organizam: snižavaju holesterol i krvni pritisak, poboljšavaju funkciju i fleksibilnost arterija.
Pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi
Karanfilić zbog svog sastava pomaže da se održi nivo šećera u krvi pod kontrolom.
Voda s karanfilićem
Sastojci:
1,5 litar vode
5 grama karanfilića
Priprema
Sipajte karanfilić u staklenu flašu vode, pa je zatvorite. Ostavite na tamnom mestu, na sobnoj temperaturi, da odstoji oko pet dana. Pijte pola šolje svako jutro na prazan stomak.
Izvor: Lepa&Srećna