PRIRODNI IZVORI VITAMINA D: Ojačajte imunitet hranom i redovno jedite ove namirnice!

Nemojte brinuti zbog nestašica vitamina D - ne morate uzimati suplemente! Važno je da ishranu obogatite ovim namirnicama.

Shutterstock

Naš organizam može sam da proizvede vitamin D! Ono što mu je za to potrebno, jeste da se redovno izlažete suncu - i to ne predugo, dovoljno je i po petnaestak minuta dnevno, ali i da unesete dovoljno namirnica u kojima ima vitamina D. Ono što mu je za to potrebno, jeste da se redovno izlažete suncu - i to ne predugo, dovoljno je i po petnaestak minuta dnevno, ali i da unesete dovoljno namirnica u kojima ima vitamina D.

Uobičajeni jelovnik u Srbiji sadrži mnoge od ovih namirnica. Tako se na spisku nalaze jaja (pre svega, žumanca), jogurt, sir i i mleko - sve ono što vrlo često doručkujemo i ne bi trebalo da tako olako zamenjujemo raznim kašama bogatim ugljenim hidratima a ni kašastim sokovima u kojima takođe ima previše šećera.

Od namirnica životinjskog porekla, vitaminom D obiluju masnije ribe kao što su tunjevina ili losos, a ako nerado pripremate ove namirnice, uzimajte redovno riblje ulje. Nekada poznati gurmanluk - goveđa džigerica - danas je ređe na jelovniku, što je šteta, jer je i ona bogata vitaminom D.

Vitamin D mogu u hrani naći i vegetarijanci - njega ima u tofu siru, ali i u pečurkama a savet novijeg datuma je da se one uvek kratko drže na suncu pre pripremanja. Važno je da ih pritom okrenete naopačke - tako će se prirodnim putem povećati količina ovog vitamina u njima.

Suplemente vitamina D nipošto ne treba uzimati ako nije utvrđen njegov manjak u organizmu. Naime, višak može dovesti do zdravstvenih tegoba. Sa druge strane, deficit se najpre pokazuje umorom, neraspoloženjem pa čak i opadanjem kose, a rizična posledica je pad imuniteta zbog čega dolazi do lake infekcije.

Izvor: Lepa&Srećna