Šećer je neophodan kao konzervans u ovom džemu, piše Lepa & Srećna.
Sa druge strane, koristi od sastojaka koji se u njemu očuvaju daleko prevazilazi bilo kakvu štetu koju bi šećer mogao da nam nanese.
Naravno, to se odnosi na one koji nemaju problema sa nivoom šećera u krvi. Ostali se moraju konsultovati sa svojim lekarom pre upotrebe.
Ovaj "džem" zapravo veoma podseća na med, a pravi med ne može se koristiti u ovom receptu jer bi njegove dragocene materije bile uništene kuvanjem.
- Sastojci:
- 1 kg mladih šišarki
- 1 kg šećera
Priprema:
Operite dobro šišarke, toplom vodom, stavite ih u šerpu od nerđajućeg čelika ili emajla.
Nalijte vodom da ogreznu i polako zagrevajte pa na tihoj vatri kuvajte dvadesetak minuta. Ostavite da se prohladi pa stavite na hladnije mesto, poklopljeno, preko noći.
Sutradan ocedite šišarke pa u vodu sipajte šećer i ušpinujte ga da bude što gušći.
Vratite deo šišarki u masu (po želji, koliko volite da ih bude u tegli) pa sve vratite na vatru još nekoliko minuta.
Sipajte "vruće u vruće" - vruć džem u vrele, sterilne tegle. Dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Služite džem od šišarki uz kolače i čaj, a možete ga koristiti i kao obloge za grlo i pluća.
Tekst: Z. L. S.
Izvor: Lepa & Srećna