Da li ste i vi prešli na kokosovo ulje o kojem toliko pričaju nutricionisti? Ili se držite starog "dobrog" suncokretovog zejtina? Možda se najčešće odlučujete za maslinovo ulje?
Ako ste još uvek u nedoumici, pa koristite sve od navedenog, na odličnom ste putu. Britanski nutricionista Rob Hobson pozabavio se upravo pitanjem - koje je ulje najbolje za našu ishranu i evo do kakvih je zaključaka došao na osnovu analize brojnih studija.
Kokosovo ulje je skoro čitavo od zasićenih masnih kiselina, a dve supene kašike čine kompletnu preporučenu količinu za jedan dan. Ovo ulje se preporučuje zbog činjenice da je reč o laurinskoj kiselini za koju neka istraživanja ukazuju da je manje štetna od ostalih.
Smatra se i da može da poveća nivo HDL ili "dobrog" holesterola što može i da smanji ukupni rizik od srčanih oboljenja. Ipak, Hobson smatra da uticaj kokosovog ulja na kardiovaskularno zdravlje još nije do kraja razjašnjeno i da dizanje nivoa ukupnog holesterola nije preporučljivo. Njegova preporuka je da se koristi umereno.
Hobson najradije bira ekstra devičansko maslinovo ulje. "Bogato je mononezasićenim mastima i antioksidansima, što je odlično za zdravlje srca, a manje je sklono razgradnji prilikom zagrevanja", objašnjava on. To znači da se neće razgraditi dok ne dostigne veoma visoku temperaturu - s tačkom dimljenja oko 190 stepeni. Kada dostigne tu tačku, oslobađa slobodne radikale za koje se smatra da oštećuju ćelije i ubrzavaju njihovo starenje.
Ekstra devičansko maslinovo ulje, takođe, sadrži nizak nivo zasićenih masti u poređenju sa drugim uljima, oko 2 g u supenoj kašici. Takođe je bogato polifenolima koji dodatno pomažu u smanjenju upale u organizmu.
Zanimljivo je da Hobson preporučuje i ulje od uljane repice, koje je obično dvostruko jeftinije od maslinovog. I ono je bogato zdravim mononezasićenim mastima i manje zasićenih masti od maslinovog ulja, sa samo 1,1g po porciji. Posebno se ističe po tome što sadrži alfa-linolensku kiselinu, tip masnoće koja je ključna za zdravlje srca i mozga. Savetuje i korišćenje lanenog ulja koje, takođe, sadrži i omega-3 i omega-5 masne kiseline.
Njegova je preporuka i da suncokretovo ulje ne izbacujete u potpunosti iz ishrane. Ono sadrži visok nivo omega-6 masnih kiselina, pa može da podstakne upalne procese u organizmu, ali visoka temperaturna tačka dimljenja ga čini idealnim za prženje. Najvažnije je, naglašava Hobson, da se u količinama ne preteruje. Pročitajte i zašto žene stavljaju maslinovo ulje u kafu.
BONUS VIDEO: