Kada smo mladi, čini se da je sve lako i bez muke, od energije, elana, motivacije pa sve do održavanja telesne težine. Tada većina može da jede šta god hoće a da se ne ugoji, ali ta blagodat, nažalost, mora da prođe. Nakon četrdesete, metabolizam se usporava i više ne možemo da večeramo u ponoć svake večeri a da se to ne vidi, makar po garderobi.
Ipak, idealna telesna težina nakon četrdesetenije nemoguća misija. Evo nekoliko saveta stručnjaka koji će vam u tome pomoći:
Izbalansirajte ishranu
Na putu do linije iz snova ne možete da zaobiđete restrkcije namirnica. Rafinisani ugljeni hidrati, prerađene namirnice i slatkiši vam nisu prijatelji, već je vreme da se okrenete optimalnom unosu proteina. Oni će vam pomoći da duže budete siti. Povrće je obavezno i to u velikim količinama; obavezno uz ručak i užinu, kako biste uneli dovoljno vlakana, ali i vode, i ublažili glad bez mnogo kalorija.
Koliko čega treba da bude na tanjiru?
Povrće treba da zauzima polovinu porcije, a proteini u količini veličine vašeg dlana.
Najbolje namirnice
Najbolji izvori nemasnih proteina uključuju grčki jogurt, jaja, piletinu i ribu. Ne zaboravite na složene ugljene hidrate - žitarice celog zrna, pasulj, sveže voće i povrće koje sadrži skrob poput batata. Zdrave masti poput ekstra devičanskog maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova, semenki i masne ribe neophodne su u zdravoj ishrani.
Pazite na veličinu porcija
Realno, dok se "kašika ne probuši", nema smanjenja kilograma. Nije važno da li jedete piletinu na žaru, braon pirinač ili brokoli, ako ne smanjite broj unetih kalorija, ne možete da smršate.
"Žena koja obično pojede 2.000 kalorija dnevno, mora da smanji taj unos kako bi izgubila na težini", objašnjava dr Franses Largeman-Rot, stručnjak za ishranu i autor knjige Eating in colour (Ishrana u bojama).
Jedite manje kalorija više puta dnevno
Podela hrane na tri obroka umerene veličine i jedan do dva mala (užine) održavaće nivo šećera u krvi stabilnim, boreći se protiv potrebe za grickanjem nezdrave hrane pune kalorija, kaže Rot.
Povremeno dopustite sebi dezert
Nažalost, ne možete da jedete kolače svakog dana i da smršate, ali ne morate ni da ih kompletno izbacite. Poneki dezert je u redu, sve dok se ne pretvori u svakodnevnu naviku, piše Health. Ostavite dezert ili želju za grickanjem za onda kada ćete biti stvarno željni nečega ili za neku priliku gde znate da će biti takve hrane.
Vodite računa o unosu alkohola
Čuvajte ga za posebne prilike, kao i dezerte, i pokušajte da se držite niskokaloričnih pića.
"U program mršavljenja možete staviti dve do četiri čaše vina nedeljno", upozorava Rot.
Jačajte mišiće i budite aktivni
Mršavljenje je mnogo lakše ako uspot radite i vežbe snage. Mišići troše više kalorija, pa se potrudite da održavate mišićnu masu i tako ubrzate ceo proces gubitka kilograma. U svakodnevnu rutinu uključite i aerobne vežbe u trajanju od najmanje 30 minuta dnevno, poput vožnje biciklom, šetnje ili plesa.
Izbjegavajte iskušenja
U redu je pojesti kockicu čokolade, zasladiti kafu ili čaj, pojesti parče torte, ali ako još uvek nemate potpunu kontrolu i taj jedan griz vas vodi do toga da pojedete sve, trudite se da ne dolazite u iskušenja. Nemojte da čuvate zalihe slatkiša i grickalica koje će vas mamiti.
Pročitajte i kako je žena Pirsa Brosnana oslabila 45 kilograma.
BONUS VIDEO
Tekst: Lepa&srećna/B.S.