Svi dobro znamo koliko je doručak važan za dobro zdravlje ali i dobru liniju. Ako nam je prvi obrok u danu bogat proteinima i vlaknima imaćemo više energije, a manju potrebu za slatkišima. Nutricionisti tvrde da je odabir zdravih namirnica za doručak jedan je od najefikasnijih načina za gubitak težine, jer nam smanjuje želju za grickalicama pre ručka.
Izbegavajte prerađeni šećer
Nije novost da treba izbegavati prerađeni šećer, ali je jako važno da ga ne unosimo u prvom obroku u danu.
Važnost izbjegavanja rafiniranog šećera nije nikakva tajna, no to je posebno bitno kada je riječ o doručku, kojem je cilj da vas napuni hranjivim tvarima za nekoliko narednih sati.
"Uz čokoladne krosane i buhtlice samo ćete ući u začarani krug žudnje za slatkišima jer se prvo podiže nivo šećera u krvi koji potom naglo pada i organizam počinje da traži novu dozu", objašnjava nutricionistkinja Tami Lakatos.
Svako jutro doručkujte u isto vreme
Uspostava rutine doručkovanja u isto vreme je jako važna i za zdravlje i za liniju.
"Ako znate da će vam prerani doručak uzrokovati glad i nervozu već pre podneva, sačekajte sat vremena pre jela", kaže nutricionistkinja.
Izbegavajte preterano posoljenu hranu
Ako želite da smršate jako je važno da izbegavte hranu sa visokim udelom soli. Istraživanja su pokazala da upravo ona pojačava žudnju za većim količinama hrane.
Konzumirajte namirnice bogate proteinima
Nutricionistkinja tvrdi da su proteini ključni za smanjenje telesne težine jer pomažu u topljenju masnoća i jer podstiču osećaj sitosti.
"Proteini održavaju stabilan nivo šećera u krvi, usled čega se smanjuje potreba za slatkim ili slanim. Dobar izvor proteina za doručak su jaja, kravlji sir, grčki jogurt i tofu", kaže Lakatos.
Popijte dve čaše vode čim ustanete
Ispijanje dve čaše vode odmah nakon ustajanja iz kreveta, pre doručka, smanjuje osećaj gladi, a samim tim i potrebu za nezdravim namirnicama.
Tekst: Lepa&Srećna
"Voda na prazan želudac jako dobro deluje na čitav organizam jer ga budi i stvara osećaj svežine. Takođe, čini da imamo manju želju za šećerom i ugljenim hidratima", pojašnjava Lakatos.