Bubrezi su jedan od najvažnijih organa, a do njihovog oštećenja dolazi starenjem. Nakon 40. rođendana jačina glomerulacijske filtracije, koja predstavlja parametar funkcije svih organa, opada za 1% godišnje. Na zdravlje bubrega utiču i stil života, redovna kontrola šećera i pritiska, unos dovoljne količine tečnosti, a pre svega zdrava ishrana. Ukoliko se bolest bubrega ne leči vodi ka hroničnoj bubrežnoj slabosti ili hroničnoj bubrežnoj insuficijenciji.
Važno je prepoznati prve simtpome bolesti bubrega:
- Promene u funkciji urinarnog trakta
- Oticanje
- Umor
- Svrab kože
- Neprijatan ukus u ustima i mučnina
Za očuvanje zdravlja bubrega treba unositi sledeće namirnice:
Crvenu papriku
Crvene paprike sadrže 300 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C koji je veoma moćan antioksidant, i pospešuje apsorpciju gvožđa u krvi. Takođe, sadrže velike količine vitamin B, koji je prirodni diuretik pa se preporučuje kod ljudi sa povišenim krvnim pritiskom. Bogate su i vitaminom A, ali su siromašne kalijumom što odgovara bubrezima.
Kupus
Kupus je siromašan kalorijama, pa ne opterećuje ni bubrege ni srce. Sadrži vitamin C i male količine kalijuma i natrijuma.
Beli luk
Pozitivna svojstva belog luka na zdravlje nije lako pobrojati: sadrži važno jedinjenje ajoen koje zaustavlja zlatnu streptokoku i opasnu bakteriju, pseudomonas aeruginosa koja uzrokuje upalu pluća, infekciju kostiju i sepsu. Beli luk je delotvoran lek protiv infekcija srca, kao što je endokarditis koji je okidač za srčani udar. Beli luk sadrži aminokiseline, jod, selen, fosfor, sumpor, kalcijum i eterična ulja i koristan je u svakodnevnoj ishrani za osobe koje imaju hroničnu bubrežnu bolest.
Jabuke
Jabuke sadrže specifičnu vrstu rastvorljivih vlakana koje se naziva pektin. Prema klinici Maio, rastvorljiva vlakna mogu pomoći u smanjenju nivoa LDLsmanjenjem količine holesterola pošto se apsorbuje u vaš krvotok. Pektin koji se nalazi u jabukama jedan od najboljih za snižavanje holesterola iz voćnih izvora.
Belance iz jaja
Kod osoba kod kojih je rad bubrega oslabljen treba da ograniče unosa proteina. Zato se preporučuje konzumacija belanca.
Kako bi sačuvali zdravlje bubrega važno je unosite dovoljnu količinu vode, ali i da izbegavate:
- crveno meso
- iznutrice
- mesne prerađevine
- šećer
- slane grickalice
- alkohol
Izvor: Lepa&Srećna